>
Foto: Rotterdam Partners

Het mobiele netwerk van de toekomst: 5G

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Altijd en overal bereikbaar in Rotterdam

We zijn steeds vaker online en willen continue bereikbaar zijn. Zowel zakelijk als privé. Ook groeit het aantal apparaten dat verbonden is met het internet, the Internet of Things (IoT). En dat biedt kansen voor ondernemers. Zakendoen zonder een mobiele verbinding is bijna ondenkbaar. Daarom hebben we ook in de toekomst een snel en stabiel mobiel netwerk nodig: het 5G-netwerk.

Waarom 5G?

Het huidige 4G-netwerk is niet geschikt voor de enorme toename van mobiel dataverkeer.  Om overbelasting en slechte bereikbaarheid te voorkomen werken telecombedrijven aan het nieuwe veel snellere 5G-netwerk. Dankzij de hogere capaciteit kunnen veel meer apparaten op het mobiele netwerk worden aangesloten en is het mogelijk om altijd en overal probleemloos te werken. Ook wordt het makkelijker op afstand je zaken te (be)sturen en monitoren. 5G versnelt de digitalisering en is een belangrijke voorwaarde voor een Smart City en Smart Industry.

5G in Rotterdam 

Rotterdam heeft grote ambities als het gaat om digitalisering: we willen in 2025 een digitale voorbeeldstad zijn. Een goede infrastructuur (waaronder 5G) is noodzakelijk om optimale bereikbaarheid te bieden aan bewoners en bedrijven. We nemen de tijd voor de aanleg voor het 5G-netwerk. Niet alleen omdat we de stad technisch gereed moeten maken voor het nieuwe netwerk, maar ook omdat we het zorgvuldig willen aanpakken. De veiligheid en gezondheid van Rotterdammers staat altijd voorop.

Wanneer en hoe

In juni 2020 staat de veiling gepland van de nieuwe 5G-freqenties onder telecombedrijven. Deze frequenties zijn nodig voor de grootschalige uitrol van 5G. Een aantal telecombedrijven biedt nu al 5G aan. Dat gaat om een toepassing van de 5G-technologie in de huidige 4G-frequentiebanden en bestaande antennes. Deze aanpak verbetert iets de downloadsnelheid op het mobiele netwerk. 5G is vooral optimaal te benutten als de daarvoor geveilde frequenties worden ingezet. Om gebruik te maken van 5G heb je een telefoon, of ander apparaat nodig dat 5G technisch ondersteunt. In de loop van 2020 komen steeds meer 5G-apparaten op de markt.

5G & privacy

Met de komst van 5G creëren en gebruiken bewoners en bedrijven nog meer data. De overheid gaat, waar nodig, spelregels creëren voor de opslag en gebruik van gegevens door bedrijven. Tegelijkertijd heb je als ondernemer ook de verantwoordelijkheid om slim en zorgvuldig om te gaan met gegevens van anderen. Daarvoor moet je organisatorische en technische maatregelen nemen. Iedereen moet erop kunnen vertrouwen dat zijn persoonsgegevens voldoende worden beveiligd. Informatie over privacy kun je vinden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Meer informatie

www.rotterdam.nl/5G