>
Foto: gemeente Rotterdam

3D-metaalprinten straks ook voor mkb toepasbaar

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Fieldlab RAMLAB ontvangt samen met haar consortium €10 miljoen euro

Fieldlab RAMLAB ontvangt samen met haar consortium €10 miljoen euro financiering van het van het Europese Horizon 2020 programma voor doorontwikkeling en toepassing van 3D-metaalprinten met lastechnologie. Hierdoor komt deze techniek sneller op de markt en wordt het ook toepasbaar voor het mkb.

In het Rotterdamse innovatielab RAMLAB worden op aanvraag metalen onderdelen, zoals bijvoorbeeld scheepspropellers, geprint door een soort robotarm: WAAM (Wire Arc Additive Manufacturing). Met de recent ontvangen financiering is het mogelijk om straks ook op industriële schaal metalen producten te printen. De levensduur hiervan is maar liefst twee keer zo lang!

The next big thing

“Een revolutie in de metaalverwerkende industrie,” aldus Vincent Wegener, managing director RAMLAB, onderdeel van Havenbedrijf Rotterdam. Wegener voorspelt dat 3D-printen the next big thing voor Europese mkb’s in (groot)metaal wordt. Dankzij de Europese financiering kan de techniek de komende vier jaar verder doorontwikkeld worden en komt de relatief dure 3D-printtechnologie ook binnen handbereik voor het mkb

Wegener verwacht daarnaast dat verdere ontwikkeling op Europees niveau circa 300 banen oplevert. De WAAM-technologie zet RAMLAB in voor de scheepvaartsector, maar ook voor de aerospace- en automotive sector.

21 partners

Aan het project nemen 21 partners uit verschillende Europese landen deel. Uit Nederland participeren naast RAMLAB de Zuid-Hollandse organisaties M2i (Stichting Materials Innovation Institute), TU Delft en Valk Welding.