>

Vijf keer Robotica in Rotterdam

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Van de Terminator in 1984 naar iRobot in 2004 en zelfs voor de kinderen Wall-E uit 2008. Robots wekken onze interesse. Nu lijkt het dan toch echt een waarheid te worden. Robots die onderdeel zijn van onze samenleving. In dit artikel geven we vijf voorbeelden van Rotterdamse bedrijven die robotica al succesvol toepassen.

Robotica brengt veel verandering in het leven zoals wij het nu kennen. De robots nemen bepaalde handelingen over van mensen. Dit leidt tot een efficiëntere en kostenbesparende manier van werken.

Zijn er alleen voordelen aan robotica? Nee helaas niet. Denk maar aan de bekende discussie over het verdwijnen van banen door de toename aan robots.

Robotica heeft dus voor- en nadelen waar we hier niet te diep op ingaan. Waar we het in ieder geval over eens zijn: het is een innovatieve en intrigerende trend. Hieronder 5 succesverhalen uit Rotterdam.

TANIQ helpt met robotarmen

Ken je die kleine fietsdopjes die voorkomen dat je band leegloopt? Die worden door TANIQ gemaakt door enorme robotarmen aan de lopende band. Zij gebruiken robotarmen die rubberproductie automatiseren. Dit maakt het proces efficiënter en vooral sneller. TANIQ was het eerste bedrijf dat software ontwikkelde voor het optimaliseren en automatiseren van de productie van rubberen producten.

Zorgrobot LEA als assistent

Stel je voor dat je opa of oma kan praten met zijn of haar rollator. En diezelfde rollator helpt een handje in het innemen van de dagelijkse medicijnen. Praktisch toch? Dat is precies waar LEA voor in het leven is geroepen.

Spark Design & Innovation ontwerpt innovatieve en baanbrekende producten in samenwerking met verschillende opdrachtgevers. LEA is een van die baanbrekende producten. Een zorgrobot die dient als persoonlijke assistent voor ouderen. LEA neemt taken over van verzorgers zoals de patiënt herinneren medicijnen in te nemen. De verzorger houdt zo meer tijd over voor de patiënt.

Vetidrive reinigt containers met robots

Nog een vooruitstrevend bedrijf dat robotica gebruikt is Vetidrive. We wonen in Rotterdam de grootste havenstad in Europa en zijn maar al te bekend met de grote opslagcontainers die door de schepen worden ingevoerd. Maar heb je er ooit bij stilgestaan wie die containers schoonmaakt voor er een nieuwe vracht in kan?

Vetidrive maakt robots die staalconstructies kunnen reinigen. Deze robots zijn niet alleen kostenbesparend maar ook veilig en vriendelijk voor het milieu. De robots zijn makkelijk in gebruik en hebben niet veel onderhoud nodig.

DoBots hebben ons niet nodig

Almende houdt robotica op een andere manier in de gaten. Zij volgen namelijk ICT-bedrijven en investeren in de mooiste ideeën. Zo ook in de ‘DoBots’.

DoBots zijn machines die volledig automatisch werken en kunnen via een Internet of Things-netwerk met elkaar communiceren. Ze kunnen dus functioneren zonder tussenkomst van mensen. Dit maakt sommige processen binnen elk bedrijf geautomatiseerd en efficiënter.

Robotarmen leiden tot nieuwe architectuur vindt Studio RAP

Als laatste studio RAP. Studio RAP gebruikt robotarmen die helpen in het architectonische ontwerpproces. Dit betekent dat robotarmen ondersteunen in het maken van bepaalde onderdelen die nodig zijn bij de bouw van bijvoorbeeld jouw woning. De onderdelen, zoals bijvoorbeeld plafondplaten voor nieuwbouwwoningen, worden van tevoren uitgesneden op maat en hoeven zo op de locatie alleen maar op hun plek getild te worden.

De robotarmen worden ook ingezet om elementen in elkaar te zetten die helpen in het digitale ontwerpproces. Denk hierbij aan de schaalmodellen die architecten maken. Zo blijft er meer tijd over voor het creatieve ontwerpproces.

Dit is slechts een greep uit de vele innovaties die in Rotterdam ontstaan. Hier doen we het gewoon.

Rotterdam. Make it happen.