>
Foto: Alwin van Krimpen

5 vragen over glasvezel

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Overweeg je om over te stappen op glasvezel of heb je geen idee of je iets met glasvezel zou ‘moeten’? Hieronder 5 vragen over glasvezel op een rij.

 1. Wat zijn de voordelen van glasvezel voor jou als ondernemer?
 • Slechts één verbinding nodig
  Internet, VoIP telefonie, camerabeveiliging, pinnen of alarm over IP - het zijn enkele voorbeelden van toepassingen die glasvezel mogelijk maakt. Het voordeel van glasvezel is dat al deze diensten over één verbinding kunnen lopen, omdat de bandbreedte van glasvezel onbeperkt is.
 • Hoge up- en downloadsnelheid
  Het verzenden en ontvangen van veel grote databestanden kan met glasvezel binnen enkele seconden.
 • Kwaliteit & veiligheid
  Bij het transporteren van data is er bij glasvezel geen sprake van verlies van data zoals dit bij het traditionele kopernetwerk wel het geval is. Glasvezel is ontwikkeld om razendsnel grote hoeveelheden data over lange afstanden te kunnen transporteren. Bij glasvezelverbindingen wordt data getransporteerd door lichtsignalen. Verstoringen treden nauwelijks op en afluisteren is niet mogelijk.
 1. Hoe kom ik aan glasvezel voor mijn bedrijf?
  In Rotterdam en zeker in het centrum zijn verschillende een glasvezelnetwerken beschikbaar, zie https://www.rotterdam.nl/werken-leren/zakelijk-glasvezel/. Op deze pagina staan alle leveranciers van internet via glasvezel weergegeven en vind je meer informatie over het zakelijk aanbod van de betreffende glasvezelaanbieder.
   
 2. Waarom vindt de gemeente Rotterdam glasvezel in de stad belangrijk?
  Rotterdam heeft als grootste stad van Zuid-Holland een grote aantrekkingskracht voor bedrijven, mede door de grote haven, de grote medische sector, de maakindustrie en de omvangrijke detailhandel. Dat zorgt voor veel werkgelegenheid in de regio, waar het centrum van Rotterdam van profiteert, met meer bezoekers en meer klanten. Goede voorzieningen op het gebied van internet zijn hiervoor noodzakelijk.

  We gebruiken ons internet steeds intensiever. Er gaat steeds meer informatie via het netwerk, even snel iets opzoeken op internet, maar ook de pinautomaten werken via internet, en ook de klanten maken graag gebruik van WiFi in de winkels. Glasvezel kan de gevraagde snelheden aan, ook in de komende jaren. De volgende generatie netwerken - zoals glasvezel - is sneller, flexibeler en veiliger dan alles dat we nu kennen.
   
 3. Maar wat is nu eigenlijk glasvezel?
  Glasvezel is een flinterdunne, maar sterke glasdraad die gebruikt wordt om licht te transporteren. Met behulp van dit licht kunnen gegevens supersnel verstuurd worden. Met glasvezel gaat dit via een op zichzelf staand glasvezelnetwerk. Hierdoor is glasvezelinternet zeer stabiel, waardoor het minder storingsgevoelig is. Ook haal je er altijd de beloofde internetsnelheid mee. Iedereen heeft namelijk zijn eigen verbinding: de snelheid wordt dus niet beïnvloed als anderen ook aan het internetten zijn.
   
 4. Hoe ziet de toekomst eruit?
  De veranderingen in de wereld volgen elkaar in rap tempo op. In 1999 verscheen de mobiele telefoon. Dit is slechts 21 jaar geleden. De volgende ontwikkelingen zoals 5G staan in de startblokken. Wat dit voor de binnenstad van Rotterdam gaat betekenen is nog niet duidelijk, maar wel: meer digitale toepassingen en diensten, waar een beter en sneller netwerk voor noodzakelijk is. Glasvezel kan hier zeker bij helpen.