7 square endeavour

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid
    • Smart Energy Systems

Een CO2 neutraal en klimaatadaptief Schouwburgplein in Rotterdam, dat is het doel van 7 Square Endeavour. Dit samenwerkingsverband tussen de Doelen, Theater Rotterdam, vastgoedeigenaren, gemeente Rotterdam en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard ontwikkelt samen met Eneco Warmte een innovatief energieconcept. Het concept moet het gebied rond het bekende plein in de stad volledig verduurzamen.

7 Square Endeavour

De verduurzaming van het Schouwburgplein is mogelijk door slim en innovatief om te gaan met de ontwikkeling van de warmte- en koudevoorziening. De samenwerking levert een dubbele innovatieve waarde op. Op technisch niveau omdat verschillende gebouwsystemen aan elkaar worden gekoppeld.

Warmteoverschotten benutten

Zo kunnen de warmteoverschotten onderling benut worden. Maar ook op sociaal gebied is het samenwerkingsverband echt uniek en innovatief te noemen. “Met elkaar gaan we proberen om de innovatie economisch haalbaar te maken”, zegt Teun Bokhoven, voorzitter van de stuurgroep 7 Square Endeavour.

Uniek consortium

“We werken nu de haalbaarheid uit en onderzoeken de economische aspecten”, vertelt Edwin Dickhoff, assetmanager bij Manhave vastgoed. Voor een optimale samenwerking is het belangrijk om het concept goed neer te zetten. Het moet technisch en organisatorisch uitvoerbaar zijn. De subsidie van Smart Energy Systems draagt eraan bij om deze constructie van de grond te laten komen. “Daarmee tonen we aan dat het werkt.” Daarnaast investeren alle partijen in het concept, inclusief Eneco.

Wateropslag onder het plein

Partijen als gemeente Rotterdam en het hoogheemraadschap zijn als belanghebbenden actief betrokken bij het klimaatadaptief maken van het plein. Ze kijken naar een manier waarop hittestress, waterberging en droogte geadapteerd kunnen worden. “Bijvoorbeeld door water op te slaan onder het plein en het onderdeel te laten uitmaken van het energiesysteem”, legt Lexje Rietveld, city manager warmte van Eneco, uit.

Toekomstige initiatieven

Dit icoonproject versterkt de uitstraling van de stad, wat een economisch wervend effect heeft. Daarbij levert het waardevolle kennis op als het gaat om het volledig verduurzamen van bestaande gebouwen. “We leren hoe we het als stad aanpakken. Dit culturele plein is een voorbeeld voor vergelijkbare toekomstige initiatieven”, vertelt Teun. Want zoals de naam al doet vermoeden, is dit slechts de eerste van de beoogde zeven stadsprojecten van 7 Square Endeavour.

Deze inhoud is beschikbaar wanneer de cookies geaccepteerd zijn.

Meer informatie

Wil je meer weten over de innovatie van 7SquareEndaevor? Klik dan hier.

Deel deze pagina