7 tips: hoe kun jij energie besparen deze zomer

 • Inhoudstype:
  • Nieuws
 • Thema’s:
  • Duurzaamheid
  • Horeca

De zomer is begonnen en dan wil je natuurlijk je producten en je bedrijfspand koel houden, tegen de laagst mogelijke energiekosten. Maar hoe doe je dat? Wij geven je 7 bespaartips voor het koelen van je producten en pand waar je zonder al teveel moeite zelf mee aan de slag kunt. Goed voor je portemonnee en het milieu!

© Iris van den Broek

Algemene energie bespaartips

 1. Maak gebruik van zonwering om de warmte buiten te houden.
 2. Maak gebruik van energiezuinige airco’s en koel alleen bij aanwezigheid. Het heeft weinig zin om ’s nachts te koelen, aangezien koude lucht snel vervliegt.
 3. Sluit ramen en buitendeuren wanneer je gebruik maakt van airco’s.
 4. Sluit ramen en deuren wanneer de buitentemperatuur hoger is dan de binnentemperatuur. Zo blijft de warmte buiten. Ramen of deuren tegen elkaar openzetten heeft geen zin bij een hoge buitentemperatuur.
 5. Stel een dode zone in zodat je niet tegelijk kan verwarmen en koelen.
  Nanne van der Linden – energiepartners: ‘Als hoofdlijn is 4 graden een prima zone om in te stellen. Het probleem wat je hier vooral mee tackelt is dat mensen per ongeluk de airco of thermostaat op verwarmen zetten in plaats van koelen. Dat komt geregeld voor in kantoren en bij andere bedrijven.’
 6. Zet de thermostaat op een lage temperatuur, het pand warmt in de zomer natuurlijk op. Bij een te hoge instelling springt de verwarming in de nacht en het weekend nog aan.
 7. Doe de verlichting alleen aan als het nodig is, op heldere dagen is wellicht natuurlijk licht van buiten al voldoende.

Energie besparen in de horeca

 • Ontdooi alle koelmeubelen (vriezer en vriesvakken). Elke 2 mm ijsvorming laat het energieverbruik met 10% toenemen.
 • Maak condensors (achter de koelkast of vriezer) schoon zodat ze goed hun warmte kwijt kunnen.
 • Houd je koeling schoon. Vuil zorgt dat de motoren in je koeling veel harder moeten werken om te koelen, dus meer verbruik.
 • Dek aan het einde van de dag je open koeling af. Alle kou die daaruit opstijgt is verloren energie.
 • Schakel ongebruikte koeling zo veel mogelijk uit. Maak gebruik van een centrale koeler zoals een koelcel of grotere koelkast.

Gewoon doen

Dave Emons – projectmanager bij team duurzaam: ‘We merken dat ondernemers zich niet altijd bewust zijn dat ze met vrij eenvoudige wijzigingen al kunnen besparen op de energierekening. Dat is zonde en daarom geven we deze tips. Check welke tips voor jou van toepassing zijn, voer het uit en profiteer er deze zomer van.’

Extra besparen

Wil je nog wat meer doen om energie te besparen en je bedrijf te verduurzamen? Ga naar KVK Loket klimaat en duurzaamheid voor persoonlijk advies.

Op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo.nl) vind je informatie over energiebesparende maatregelen. Zoals maatregelen zonder extra kosten, informatie over subsidies,  regelingen  en wetten. Ook vind je er inspirerende verhalen van ondernemers.  

De DEB-tool, een online mkb-tool voor energiebesparing en verduurzaming,  is een handig middel om te bekijken welke energiebesparende maatregelen je kunt nemen die in korte tijd terug te verdienen zijn.  

Er zijn verschillende mogelijkheden om je onderneming verder te verduurzamen bijvoorbeeld door elektrisch te gaan rijden of om je bedrijfspand te gaan verduurzamen. Er zijn subsidies en regelingen die je bij verduurzamingsplannen kunnen ondersteunen.

Duurzaam ondernemen

Wil je meer weten over hoe andere ondernemers omgaan met duurzaam ondernemen? Bekijk dan de themapagina Duurzaam ondernemen. Op deze website lees je meer over de wetgeving, beschikbare subsidies en gebruikerservaringen.

Deel deze pagina