>
Foto: Peter Schmidt

Nederland meest concurrerende economie

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

De Nederlandse economie is in 2019 voor het eerst de meest concurrerende van Europa. Wereldwijd lopen alleen Singapore, de Verenigde Staten en Hong Kong nog voor. Dat blijkt vandaag uit de jaarlijkse, toonaangevende ranglijst van de Global Competitiveness Index.  
De lijst is opgesteld door het World Economic Forum (WEF). In 2016 en 2017 was Nederland al eens het meest concurrerend van de Europese Unie, maar moest toen nog Zwitserland voorlaten.

Toppositie behouden

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat): “Het WEF-rapport stelt dat ‘de Nederlandse economie veel dynamischer is geworden’ en dat ‘onze infrastructuur, het functioneren van de overheid waaronder het economisch beleid en de toegenomen groei van innovatieve bedrijven’ van wereldklasse zijn. Dat zijn mooie en verdiende complimenten voor onze ondernemers, hun werknemers en onze kennisinstellingen. Maar we zullen onverminderd publiek én zeker ook privaat moeten blijven investeren in innovatie om die toppositie en daarmee onze banen en inkomsten ook in de toekomst op peil te houden. Bijvoorbeeld in een technologie als AI waarvoor kabinet, bedrijven en wetenschap gisteren hun strategie bekend hebben gemaakt.”

Rotterdam in top van innovatieve Europese steden

Eind september werd Rotterdam door de Europese Unie al uitgeroepen tot een van de zes meest innovatieve steden van Europa. Een voorbeeld waarmee Rotterdam nieuwe innovaties stimuleert is met het programma UP!Rotterdam. Met UP!Rotterdam verbinden en versterken we initiatieven waarmee we de toegang tot talent, internationale markten en financiering vergemakkelijken. Dit geeft ondernemers en de stad de ruimte om te groeien.