Aafkes 20 jaar bij de Ondernemersbalie

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Ondernemerschap

Ter gelegenheid van het 40-jarige jubileum van de Ondernemersbalie delen we het verhaal van Aafke, die meer dan 20 jaar met veel plezier bij de Ondernemersbalie heeft gewerkt. Ze heeft niet alleen ondernemers geïnspireerd, maar ook veel van hen geleerd.

Aafke Tichelaar over het jubileum van de Ondernemersbalie. Beeld ter illustratie.
Aafke Tichelaar © Frank Diemel

Aafke Tichelaar begon haar carrière bij de gemeente op de internationale afdeling. Ze ging vaak met buitenlandse bedrijven op pad om panden te bezichtigen. En haalde het meeste plezier uit het directe contact met ondernemers. Toen er een functie vrijkwam bij de Ondernemersbalie wist ze dan ook niet hoe snel ze zich hiervoor aan moest melden.

Van opstartkosten tot oplichters

Vanuit haar ervaringen bij de Ondernemersbalie heeft Aafke een boek vol verhalen. Maar Aafke herinnert zich vooral een bijzonder voorbeeld van de impact van de Ondernemersbalie uit het begin van haar carrière. Dat is het verhaal van een Turkse bakker aan de Binnenweg. De bakker was onterecht gewaarschuwd voor een boete met betrekking tot zijn openingstijden. Verhit stond hij bij de Ondernemersbalie op de stoep. De Ondernemersbalie snapte de verwarring, omdat de medewerkers later konden vaststellen dat dit nep-agenten waren geweest. Dit benadrukt niet alleen de korte lijntjes van de Ondernemersbalie, maar ook de brede ondersteuning die ondernemers krijgen.

De gesprekken met ondernemers hebben mij ook veel geleerd.

Aafke Tichelaar, oud-medewerker Ondernemersbalie

Inspiratie door Ondernemersbalie

Monique van The Swapshop heeft ook zo’n blijvende indruk op Aafke achtergelaten. Aafke twijfelde aan de haalbaarheid van een kledingruilbedrijf zonder geldtransacties. Dit voorbeeld is bijzonder gebleven. Monique bewees niet alleen dat het concept wel degelijk succesvol kon zijn. Zij ontving zelfs subsidie om dit initiatief voort te zetten. Het succes van The Swapshop heeft Aafkes zicht op ondernemerschap veranderd. En het inspireerde haar ook persoonlijk om nauwelijks nog nieuwe kleding te kopen. Wij spraken ook met Monique Drent van The Swapshop over haar start bij de Ondernemersbalie. Je leest haar verhaal op onze site.

Ondernemen moet in je karakter zitten.”

Aafke

De ondernemers-factor?

Aafke benadrukt dat het essentieel is voor ondernemers om een ondernemerskarakter te hebben, wat inhoudt dat je met verstand ingrijpende risico’s durft te nemen. De belangrijkste eigenschap die een ondernemer moet bezitten, is volgens haar doorzettingsvermogen. Succes komt niet vanzelf; het vereist hard werken en de kracht om door te zetten. Daarnaast benadrukt Aafke dat het cruciaal is om te ondernemen vanuit passie.

Ondernemen vraagt om veel meer dan een 36-urige werkweek; het moet gedreven worden door liefde voor wat je doet.”

Aafke

Ondernemersbalie 40 jaar – inspiratieverhalen

Rotterdam, de stad van vernieuwing en ondernemen, is de thuisbasis van veel ondernemers die gestart zijn bij de Rotterdamse Ondernemersbalie. Verhalen die een inspiratiebron voor velen zijn. In het kader van het 40-jarige jubileum van de Ondernemersbalie spraken we deze ondernemers. En we gingen in gesprek met medewerker en (oud-)medewerkers om mooie verhalen op te halen. Je leest er alles over op onze jubileumpagina!

Label Ondernemersbalie 40 jaar ter illustratie

Deel deze pagina