Fonds Vitale Kerngebieden doet eerste succesvolle aankopen

  • Inhoudstype:
    • Nieuws
  • Thema’s:
    • Vitale Kerngebieden

Het Fonds Vitale Kerngebieden heeft de eerste panden aangekocht. Het fonds werd in 2021 gelanceerd en is onderdeel van de bredere aanpak Vitale Kerngebieden. Het doel is om leegstand in winkelgebieden te bestrijden, ondermijning te voorkomen en verschraling van het winkelaanbod tegen te gaan. De panden kunnen tijdelijk in bezit blijven van de gemeente door verhuur aan een gebruiker, maar uiteindelijk worden ze weer verkocht.

Met het fonds geeft de gemeente een extra impuls aan de Rotterdamse winkelstraten. Economie-wethouder Robert Simons bracht gistermiddag de eerste raamsticker aan op een pand aan de Nieuwe Binnenweg, waarmee het officiële startsein werd gegeven voor de zoektocht naar een geschikte huurder.

© Laura-anne Grimbergen

Komst Fonds Vitale Kerngebieden

Het Fonds Vitale Kerngebieden kwam op een cruciaal moment, aangezien Rotterdamse winkelgebieden al geruime tijd kampen met uitdagingen zoals toenemende leegstand en ongewenste invulling van panden. Om deze problemen aan te pakken, is een nauwe samenwerking nodig tussen ondernemers, vastgoedeigenaren, gemeente en bewoners. Het fonds biedt een extra impuls om deze samenwerking te bevorderen en de Rotterdamse winkelstraten nieuw leven in te blazen.

De eerste aankopen

De eerste panden zijn aangekocht in Oud-Mathenesse, Slinge, op de Nieuwe Binnenweg en op de Prins Hendrikstraat (Hoek van Holland). Naar verwachting zullen er dit jaar nog meer volgen. De gemeente is nu druk bezig met het zoeken naar de beste invulling voor de aangekochte panden. Wat precies de beste invulling is, hangt af van de straat en het gebied. Ieder pand is maatwerk: soms is het binnen een gebied een kwestie van branchering, soms vraagt een gebied om een wat meer maatschappelijke invulling en soms kan het nodig zijn om de gebruiksbestemming van een pand te wijzigen. Voor het pand aan de Nieuwe Binnenweg willen we ons richten op potentiële huurders die een waardevolle toevoeging zijn op het (winkel)aanbod, maar waarvoor het te risicovol is om zich direct te committeren aan een langdurig huurcontract met een hoge huurprijs. Dat plan werken we nu verder uit.

Programma Vitale Kerngebieden

Het programma Vitale Kerngebieden heeft onder andere tot doel om samenwerking en professionalisering van collectieven in centrumgebieden te stimuleren. In samenwerking met belanghebbenden in de Rotterdamse winkelgebieden streeft de gemeente naar vitale kerngebieden. Naar aantrekkelijke ontmoetingsplekken en een divers voorzieningenaanbod die behoeften van de gemeenschap weerspiegelen.

Wethouder Robert Simons (Haven, Economie, Horeca en Bestuur): ‘’Rotterdammers willen gezellige winkelstraten, rijk aan diversiteit, waar ze graag naartoe gaan om te winkelen. Met het Fonds Vitale Kerngebieden zorgen we ervoor dat we hier als gemeente meer op kunnen sturen. Ik ben blij dat we nu de volgende stap kunnen zetten en de eerste aangekochte panden een nieuwe invulling kunnen geven. Om tot een juiste invulling te komen, gaat de gemeente graag met partners in de stad in gesprek. Input is welkom!’’

© Laura-anne Grimbergen

Meer informatie of vragen?

Wil je meer weten over het Fonds Vitale Kerngebieden of heb je vragen? Of heb je een leegstand pand op het oog, of heb jij zo’n pand in uw portefeuille? Neem gerust contact met ons op via fondsvitalekernenSO@rotterdam.nl.

Deel deze pagina