>

Aantal scaleups in Rotterdam verviervoudigd in 2018

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Rotterdam is ‘The place to be!’ voor ondernemers. Steeds meer Rotterdamse bedrijven groeien door van startup naar scaleup.  Het aantal scaleups in Rotterdam verviervoudigde dit jaar. Dit bleek uit het Scale-Up Dashboard 2018 dat de Erasmus Universiteit en Erasmus Centre for Entrepreneurship publiceerden. Scaleups zijn belangrijk voor Rotterdam omdat ze een grote bijdrage leveren aan de werkgelegenheid in onze stad.

Een bekend Rotterdams bedrijf dat dit jaar voorkwam in het dashboard is Coolblue. De omzet van het bedrijf groeide tussen 2016 en 2017 (het jaar waarover is gemeten) met vijftig procent. Over een periode van drie jaar zorgde het bedrijf voor 2040 banen in de stad. Maar niet alleen het aantal scaleups in Rotterdam nam toe. Het totale aantal scaleups in Nederland is tussen 2016 en 2017 gegroeid van 2285 naar 2695. Het was al het derde jaar op rij dat het aantal scaleups met meer dan 15 procent groeide. Die 2695 bedrijven creëerden samen landelijk in de periode 2014 – 2017 46.837 fulltimebanen.  De provincies Noord-Holland en Zuid-Holland kennen een grotere groei in scaleups dan de rest van de provincies.

Wat een scaleup van een startup onderscheidt

Het onderzoeksteam achter Scale-Up Dashboard heeft een aantal criteria waar een bedrijf aan moet voldoen om zichzelf een scaleup te kunnen noemen. Zo moet het bedrijf in een periode van drie opeenvolgende jaren in ieder jaar een groei realiseren van minimaal 20%. Ook moet het bedrijf minimaal 10 medewerkers aan de slag hebben. Een groot deel van de scaleups, 30 procent, vinden we terug in de Nederlandse topsectoren. Topsectoren zijn gebieden waar het Nederlandse bedrijfsleven en onderzoekscentra wereldwijd in uitblinken. Enkele voorbeelden van succesvolle sectoren zijn Agri & Food, Hightech systems en materialen en Logistiek.

Top 250 Scale-Ups

Het onderzoek onder scaleups in Nederland is uitgevoerd door Erasmus Centre of Entrepreneurship en de Erasmus Universiteit. Niet alleen doen beide organisaties onderzoek naar de ontwikkeling van Nederlandse scaleups en hun impact op de Nederlandse werkgelegenheid. Jaarlijks verschijnt er ook een Top 250 Scale-ups. Naast Coolblue hebben o.a. de volgende Rotterdamse bedrijven de top 250 gehaald: Bynder, Daan, Daily dialogues, Expand Online, Veneficus en FINTREX.

Meer weten?

Bekijk de Top 250 Scale-ups en het onderzoek ‘Het Scale-ups Dashboard’ van 2018 op: https://ece.nl/research/scaleup-research/ of op  http://www.scaleupdashboard.com/.

Bedrijven kunnen zich ook aanmelden via de website voor de Top 250 Scale-Ups in 2019.