Alle kans voor de Kleiweg
Heerlijk wonen in een omgeving met gezellige horeca, goed bereikbaar met het OV, scholen in de buurt, neem een duik in de Rotte of pak de sup op de Bergse Plas, je dagelijkse boodschappen op de Kleiweg, chillen op het Bergpolderplein…
Je zou bijna zeggen dat het Kleiwegkwartier alles heeft om de bruisende wijk te zijn die het wil zijn. En eigenlijk is het dat ook. Want de inleiding, zoals een makelaar het imago van het gebied zou omschrijven, is niet gelogen. Maar zet de BIZ, de Wijkraad en de gemeente aan één tafel en meteen vliegen de kansen je om de oren. Kansen om de Kleiweg en aangrenzende gebieden nóg beter te maken. Dankzij het startschot wat Vitale Kerngebieden heeft gegeven is er ook de kans om echt aan de slag te gaan met de plannen die er liggen.
Er komen en blijven is een ander verhaal
“We zitten hier in een bijzonder gebied”, zegt Rob Beek van de Wijkraad. “Een compact gebied waarin ondernemers, winkeliers en bewoners echt integraal verbonden zijn. En dat zou ook zo moeten gaan met al die verbeteringen die we graag zien. De woonomgeving, de veiligheid op straat, het openbaar vervoer, de aankleding van het winkelgebied, als we tegelijkertijd kleine dingen kunnen oppakken dan maken we al een enorm verschil. Waarom wachten tot de riolering over een paar jaar gedaan wordt om dan pas te gaan kijken of het fietspad op de Kleiweg 60 of 70 centimeter verlegd kan worden?”
Want daarmee komt er meteen plek vrij op het trottoir. En dat is niet alleen beter voor de doorstroom van voetgangers, het geeft winkeliers en horecaondernemers meteen de ruimte om echt iets van hun onderneming te maken. Een vriendelijkere uitstraling, een gezellig terras.
“Dat is wat we eigenlijk al jaren willen”, vervolgt Petra Verheij, voorzitter van de BIZ. “Natuurlijk, alles wat je zoekt is hier te vinden. Maar om er te komen en er te blijven, dat is een ander verhaal. We zijn al heel lang bezig om daar iets aan te doen. Maar het bleef altijd bij goede ideeën die in een laatje verdwenen. Omdat het bij de gemeente niet op de prioriteitenlijst stond. We kregen vaak nul op het rekest. Geen ruimte om iets te onderzoeken en te proberen. Maar nu het programma Vitale Kerngebieden is gestart hebben we er meer vertrouwen in dat we samen echt wat kunnen gaan bewerkstelligen. Samen met de Wijkraad, de BIZ én de gemeente. Gelukkig neemt Mohsen dat heel serieus, echt een bedrijfscontactfunctionaris die zich inleeft in het gebied en precies weet wat we als BIZ en Wijkraad willen.”
Samenwerking belonen met actie
Mohsen Sianaki is anderhalf jaar geleden begonnen in het gebied en nam de tijd om zich te verdiepen in het Kleiwegkwartier. Hij kwam er snel achter dat er al heel veel geprobeerd was door de BIZ, de Wijkraad en de Groenclub. Vaak kregen zij te horen dat iets niet kon, vaak werd het door de gemeente op de lange baan geschoven. Het programma Vitale Kerngebieden geeft hem en alle partijen de kans om de verse samenwerking te belonen met actie.
“Je weet niet alleen wat, maar ook hoe belangrijk de plannen zijn. Maar ik wil ook weten wanneer ze voor ondernemers zijn, of voor bewoners en hoe is de wisselwerking dan? Hoe kunnen we ze praktisch uitvoeren, hoe creëer je draagvlak bij de gemeente? Hoe zorg je ervoor dat er iets eenvoudigs als Parklets komen, kleine verplaatsbare terrasjes die tijdelijk in een parkeervak staan. Of samen met de Groenclub op bepaalde plekken bomen plaatsen, gewoon kijken of het kan, hoe moeilijk kan het zijn? We zijn de gemeente Rotterdam, met volop creatieve geesten die kijken wat mogelijk is. Ook is wethouder Simons laatst langs geweest en hij ziet ook kansen voor het gebied. En met Vitale Kerngebieden hebben we nu de kans om kleine pilots te gaan draaien en de grotere projecten samen verder uit te werken.”
En dat is nodig ook. Want in de zomer is het niet prettig om op de Kleiweg te zijn. Het is één groot brok steen, zonder schaduw van functioneel groen. Volgens Petra een reden dat bewoners er niet langer willen verblijven dan nodig. En nieuwe ondernemers terughoudend zijn om er te beginnen. Het wordt gewoon te heet. En te onveilig, want de verkeersdruk neemt ook toe. Maar de snelheid neemt niet af. Het is er regelmatig een racebaan. Een doorn in het oog van ondernemers en de Wijkraad.
“Daarom zien we graag dat de Kleiweg een 30 kilometer zone wordt”, zegt Rob. “En dat kunnen we bereiken als we de weg anders indelen. Het is gelukt om tramlijn 4 en 6 te behouden, maar dan moet hij ook gebruikt kunnen worden. Een verhoogde in- en uitstap maakt dat voor iedereen mogelijk. Dan kun je het zo inrichten dat je niet meer zoals nu voor je sokken gereden wordt bij het uitstappen. Het verleggen van het fietspad helpt de veiligheid ook. Dat geeft niet alleen meer ruimte voor fietsers, maar vooral ook voor voetgangers.” Petra voegt daaraan toe: “Ondernemers krijgen ook meer ruimte voor een groter terras, er komt meer ruimte om je bakfiets te parkeren. Het wordt er dan meteen een stuk gezelliger om er met je kinderen te lopen. En daarin maken bomen ook al meteen een groot verschil. Voor de uitstraling en de verkoeling.”
Het Bergpolderplein is daar ook een goed voorbeeld van. Een stenen vlakte waar echt iets aan moet gebeuren. En met een paar kleine ingrepen kan het plein volgens Petra en Rob snel verbeteren. Mohsen onderstreept dat.
“Iedereen die daar langsfietst ziet dat dat anders kan. Als je bij een ondernemer binnenloopt merk je er niets van, dan voel je de levendigheid. Maar je moet wel eerst die stenen vlakte over… En kom je weer buiten, dan staart dat grote blok beton je aan. Je moet een fijnproever zijn om het oude transformatiehuis te waarderen, maar geef het weer een functie. Geef het plein de bomen die het verdient, zitjes met geïntegreerd groen zoals de Groenclub heeft voorgesteld. Inderdaad kleine dingen, die het Bergpolderplein een plek maken waar je graag komt. Vitale Kerngebieden geeft daar nu ruimte voor. Ruimte om samen te ontdekken wat vooral wél kan. Wat nu al opgepakt kan worden. En de vastberadenheid om daarna door te pakken. Met de bewoners, de Wijkraad, de BIZ en met name de gemeente Rotterdam. Om de plannen die we vormen samen te gaan realiseren.”
Nog harder bruisen
De kansen voor de Kleiweg zijn niet verkeken. Sterker, met de inzet en betrokkenheid van alle partijen is er nu draagvlak en vertrouwen dat er de komende jaren echt iets gaat veranderen. Dat die kleistrook waar vroeger een straatje op werd gelegd, straks een Kleiweg is die nóg harder gaat bruisen van vitaliteit.