Andalusië en Rotterdam gaan samenwerken aan waterstof

  • Inhoudstype:
    • Nieuws
  • Thema’s:
    • Maritiem

De regionale overheid van Andalusië en de stad Rotterdam hebben een Memorandum van Overeenstemming (MoU) ondertekend. Zij spreken daarin de intentie uit om samen te werken aan de ontwikkeling van waterstofprojecten.

Ondertekening MOU Gemeente Rotterdam en Andalusie door Burgemeester Rotterdam A. Aboutaleb en J. Paradela, regionaal minsiter van Industrie, Energie en Mijnbouw van Andalusie
© Roy Borghouts Fotografie

Deze MoU werd ondertekend in het stadhuis van Rotterdam door Jorge Paradela, regionaal minister van Industrie, Energie en Mijnbouw van Andalusië, en door Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, op 13 mei 2024. De MoU tussen Andalusië en Rotterdam benadrukt de ambities van beide regio’s.

Andalusische Groene Waterstof Alliantie

De strategie van Andalusië is gebaseerd op de ruime beschikbaarheid van zonne- en windenergie in de regio. Gecombineerd met de kennis en de haveninfrastructuur om groene waterstof te produceren en te exporteren.

Deze hernieuwbare waterstof zal worden gebruikt om de Andalusische industrie te decarboniseren en wereldwijd verscheept te worden in de vorm van groene waterstof.

De regionale overheid van Andalusië leidt de implementatie van de Andalusische Groene Waterstof Alliantie, die duurzame industrie zal bevorderen en decarbonisatie zal faciliteren in Spanje en verbonden gebieden.

Rotterdam: Europe’s Hydrogen Hub

Rotterdam en haar leveringsregio’s in Noordwest-Europa hebben een aanzienlijke vraag naar groene energie en duurzame grondstoffen voor de industrie. Die vraag kan niet alleen worden ingevuld door lokale productie van groene elektriciteit en waterstof. De regio Rotterdam werkt sterk aan het worden van de waterstofhub voor Europa. Waarbij niet alleen grote volumes waterstof worden geproduceerd, maar ook geïmporteerd uit andere landen. Andalusië is één van de meest veelbelovende regio’s in Europa voor dit doel.

De ontwikkeling van zogenaamde waterstof export-import corridors van Spanje naar Nederland is de hoeksteen van de samenwerking. Echter, de reikwijdte van de samenwerking is breder dan alleen deze corridors. De partijen hebben ook de intentie om kennis te delen, te coördineren op het gebied van beleid en technologieontwikkeling, en samen te werken in Europese platforms.

World Hydrogen Summit

Het memorandum van overeenstemming werd ondertekend tijdens de World Hydrogen Summit. Een jaarlijks waterstofcongres met meer dan 15.000 bezoekers dat plaatsvindt in mei in Rotterdam.

Regionaal Minister Jorge Paradela: “Andalusië staat klaar om het voortouw te nemen in de ontwikkeling van hernieuwbare waterstof in heel Europa. Onze regio biedt een unieke combinatie van voordelen voor de productie en transport van groene waterstof. Deze historische alliantie die vandaag is ondertekend, is een belangrijke stap voorwaarts in het aanpakken van de uitdagingen van decarbonisatie en herindustrialisatie in heel Europa door het gebruik van schone technologieën.”

Burgemeester Aboutaleb: “Dit MoU benadrukt het belang van publiek-private samenwerkingen. Onze inspanningen om Europa’s Waterstofhub te worden zijn niet alleen een klimaatbelofte; het is de belofte van onze stad om een duurzame toekomst te creëren met onze industrieën en arbeidsmarkt. Daarom ben ik blij om met Andalusië samen te werken over dit belangrijke onderwerp voor onze stad, haven en bredere regio.”

Deel deze pagina