Klanttevredenheid: waarom en hoe meet je het?

  • Inhoudstype:
    • Nieuws
  • Thema’s:
    • Ondernemerschap
    • Regelen

De klant is koning. Natuurlijk is jouw klant koning. Maar, hoe ga je hiermee om? Waarom is het belangrijk en hoe meet je het? Lees de tips hieronder en pak gelijk die digitale goodies mee met handige links naar gratis e-learnings, ons programma MKB010>>NEXT, de Digiwerkplaats, KvK en e-academy. Wist je dat tevreden klanten weer voor nieuwe klanten zorgen? Maak daar gebruik van!

Ondernemer Edwin Roukema van Four Smileys meet klanttevredenheid
Edwin Roukema van Four Smileys © June van Noordennen

Onderzoek: Wie zijn je klanten?

De eerste stap naar een klanttevredenheidsmeting is weten wie je klanten zijn. Je wilt daarbij niet alleen weten wat ze kenmerkt (dus, wat zijn onder andere de demografische kenmerken?), maar je stelt ook vast wat hun koopgedrag is. Deze informatie leert je hoe, waar en wanneer jij je klanten het beste kunt benaderen. Op de site van KvK vind je meer informatie over het uitvoeren van klantonderzoek.

Klanttevredenheid: doe een 0-meting

Als je vooruitgang wilt boeken, doe je eerst een 0-meting. Zodoende weet je hoe je je klanten er op dit moment over denken. Als je voor het eerst onderzoek doet naar de wensen en ervaringen van je klanten, dan is dat automatisch je nulmeting. Bij een volgend onderzoek kun je zien of klanten meer of minder tevreden zijn. En zodoende ook of je nog punten kunt verbeteren. Als je je klanttevredenheidsmeting periodiek uitvoert en steeds na een bepaalde periode herhaalt, kun je vaststellen of de klanttevredenheid is gestegen.

Hou het simpel

Als je niet veel budget hebt en je kunt geen bureau inhuren om onderzoek te doen, hou het dan simpel. Als je klantcontact hebt, kun je zelf ook heel veel. Het begint met het gesprek aangaan met je klanten en navraag doen. Als je je klanten of mensen uit je netwerk zelf vragen stelt over je product of je openingstijden, doe je al marktonderzoek. Dit kost je alleen tijd. Dat kan je ook digitaal doen, bijvoorbeeld door een mailtje met vragen aan je klantenbestand te sturen. Een andere voordelige optie is namelijk het houden van een (online) enquête. Er bestaan voldoende gratis enquêtetools. Wil je een betaalde tool met meer opties? Vergelijk de mogelijkheden van verschillende aanbieders en houd er dan rekening mee dat je paar tientjes per maand kwijt bent aan een abonnement.

Meer informatie

Klanten vinden en binden

Hoe blijf je omzet maken? Het is juist in deze tijd van groot belang om online goed vindbaar, zichtbaar én bereikbaar voor klanten te zijn. Scoor de digitale goodiebag van MKB010>>NEXT en ga aan de slag!

e-learnings van e-academy

In de e-learnings van e-academy vertellen experts je alles over hun vak. Van theoretische achtergrond naar concrete praktijkvoorbeelden. Bekijk de e-learning Loyaliteit: hoe zorg je voor terugkerende klanten? Of Wie is jouw klant en hoe ontwikkel je een persona? om weer helemaal up to date te zijn.

Digitale Werkplaats Rijnmond

Wil jij aan de slag met kennis, praktische tips, op maat gemaakt advies en gebruik maken van nieuwe kennis en frisse ideeën van studenten? Dat kan, en het is helemaal gratis. Omdat iedere ondernemer een eigen digitalisering behoefte heeft, zijn er drie typen aanbod: Digital Insight, Digital Upgrade én maatwerk. Voor meer informatie: digiwerkplaatsrijnmond.nl

Gratis advies Four Smileys

In onze laatste nieuwsbrief spraken wij met Four Smileys. Je kent ze wel van onder andere de klantmetingen op het vliegveld. Zij deelden gratis tips voor eenvoudig klantonderzoek voor onze volgers. Lees het artikel terug en doe er je voordeel mee!

Lees het interview uit de nieuwsbrief van Ondernemen010 met Four Smileys hier terug.

Deel deze pagina