>

BEEP base: bijen in de cloud te volgen

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bijen zijn belangrijk voor ons: ze zorgen voor 80% van de bestuiving van ons voedsel. Met een klimaatvriendelijke innovatie kunnen bijenvolken nu op de voet gevolgd worden. Beep.nl heeft samen met ict-bedrijf Intermax Cloudsourcing en stadsimker It's from Rotterdam Honey het eerste digitale sensorplatform voor bijen en imkers gelanceerd.

Crowdfunding

Het BEEP base-sensorplatform is tot stand gekomen door een succesvolle crowdfundingactie via Kickstarter. De innovatie brengt natuur en technologie samen en is essentieel voor het inzicht in de natuur en de zorg voor ons leefklimaat. De sensoren registreren het gedrag, het gewicht, het geluid en de temperatuur van bijenvolken. Het sensorplatform stuurt deze data door via het LoRa-sensornetwerk van Intermax, zodat imkers waar ook ter wereld heldere grafieken krijgen op hun smartphone. Deze data worden ingezet om imkers beter inzicht te verschaffen in het welzijn van hun bijenvolken.

Passie voor bijen

Marten Schoonman en Pim van Gennip van Beep.nl, Ludo Baauw (CEO van ict-bedrijf Intermax Cloudsourcing) en Balten Schalkwijk van It’s from Rotterdam Honey (en als stadsimker) zijn al jarenlang technologiefanaten, maar ook gepassioneerd bijenhouder. Ze zorgen samen voor tientallen bijenvolken in de regio Rotterdam. Het doel van hun samenwerking is om met sensortechnologie imkers in heel Nederland te ondersteunen in het houden van bijen. En dat is gelukt! BEEP heeft inmiddels de BEEP webapp en de BEEP base ontwikkeld.

BEEP base

Wethouder Bert Wijbenga (Handhaving, buitenruimte, integratie en samenleven) deed de openingshandeling op het dak van de Delftse Poort. Daarmee werd de eerste bijenkast op het platform aangesloten. De BEEP base is een meetsysteem dat onder de bijenkast wordt geplaatst. Met een gewichts-, temperatuur- en geluidssensor wordt informatie verzameld die elke vijftien minuten via een netwerk draadloos naar de BEEP app wordt verzonden.

Intermax

Het zogenoemde Long Range Low Power-netwerk (LoRa-netwerk) wordt door Intermax Cloudsourcing verzorgd en is te vergelijken met een traagwerkende en energievriendelijke wifi-verbinding die gekoppeld is met The Things Network (TTN). De bijen merken er verder niets van, die blijven hun nectar en stuifmeel rustig binnenhalen. De imker kan vervolgens vanaf de bank volgen hoe het met zijn honingbijen gaat.