Belangrijke veranderingen in wetgeving economie en klimaat 2024

 • Inhoudstype:
  • Nieuws
 • Thema’s:
  • Digitaal
  • Duurzaamheid
  • Geldzaken
Illustratie ter ondersteuning bericht ISDE subsidie

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft aangekondigd dat er vanaf het begin van 2024 verschillende regels zullen veranderen.

Belangrijkste punten

 1. Digital Services Act (DSA): Bescherming op het Internet
  Vanaf 17 februari 2024 worden de regels op internet strenger met de Digital Services Act (DSA). Dit geldt voor veelgebruikte plekken zoals online winkels, sociale media, en zoekmachines. Het doel is om mensen beter te beschermen en ervoor te zorgen dat bedrijven eerlijk met elkaar kunnen concurreren. Bijvoorbeeld, online winkels moeten meer informatie delen over de bedrijven op hun website.
 2. Digital Markets Act (DMA): Eerlijke Concurrentie voor Grote Bedrijven
  Vanaf 6 maart 2024 moeten zes grote bedrijven, waaronder Google en Facebook, zich houden aan de Digital Markets Act (DMA). Dit beschermt mensen en zorgt ervoor dat er eerlijke concurrentie is tussen bedrijven op internet. De wet kijkt ook naar fusies en overnames om ervoor te zorgen dat alles eerlijk gebeurt.
 3. Online Beginnen met een Bedrijf
  Vanaf 1 januari 2024 kun je voor het eerst online een bedrijf starten zonder naar een kantoor te gaan. Een notaris maakt een document, legt het uit via een video-gesprek, en je kunt het online ondertekenen. Sommige notarissen kunnen weigeren als ze denken dat er iets niet klopt.
 4. Omgevingswet vanaf 1 januari 2024
  Vanaf 1 januari 2024 zijn er nieuwe regels voor hoe dingen worden gebouwd en vergunningen worden gegeven. Dit moet het makkelijker maken om vergunningen aan te vragen.
 5. Subsidies voor Duurzame Energieopwekking
  Vanaf 1 januari 2024 veranderen de subsidies voor groene energie. Energiecoöperaties kunnen geld krijgen voor het opwekken van zonne-energie, windenergie, of waterkracht. De veranderingen zorgen ervoor dat de subsidies passen bij de prijs van elektriciteit.
 6. Energielijst 2024
  De Energielijst 2024 bepaalt welke groene investeringen geld kunnen krijgen. Belangrijk is dat investeringen die snel geld opleveren, zoals grote zonnepanelen, nu geen subsidie meer krijgen. Dit komt omdat bedrijven al worden aangemoedigd om dit te doen.

Dit zijn belangrijke veranderingen die in 2024 gaan plaatsvinden om ervoor te zorgen dat alles eerlijk en veilig blijft.

Meer informatie

Als je meer wilt weten over de nieuwe regels neem dan een kijkje op de website van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Meer over subsidies is hier terug te vinden. En als je meer wilt weten over vergunningen en regelgeving, neem dan hier een kijkje.

Deel deze pagina