Bierafval als verpakking

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid
    • Innovatie

Rotterdam zit vol met innovatieve ondernemers. Van innovators die werken aan het oplossen van de problemen van vandaag, van duurzaamheid tot inclusiviteit en alles daartussenin. Voor Rotterdam en daarbuiten. 

Deze week lees je over Lori Goff: oprichter van Outlander Materials. Outlander Materials maakt ‘UnPlastic’ van bierafvalstromen. Unplastic is een plastic alternatief voor eenmalig gebruik.

Het begon met een superheld en een bierbrouwpakket

Oprichter Lori: ‘Toen ik klein was keek ik altijd naar Captain Planet en zag ik hoe deze superheld het milieu redde. Dit beeld is me altijd bijgebleven. Het was dus niet zo vreemd dat ik koos voor de studie Biotechnologie. Ik wilde de wetenschappelijke achtergrond hebben om milieuprojecten tot een goed einde te kunnen brengen. En daarmee afval weer een functionele bestemming te kunnen geven’.  

Lori deed onderzoek naar allerlei mogelijkheden voor duurzaamheid. ‘Een aantal jaren geleden kreeg ik een bierbrouwpakket als verjaardagscadeau. Ik was bier aan het brouwen in mijn keuken en begon serieuzer te kijken naar de hoeveelheid afval die werd geproduceerd tijdens het bierbrouwproces. Ik dacht: hier zijn interessante toepassingen voor te bedenken.‘ En zo kwam Lori op het idee voor een nieuw soort verpakkingsmateriaal: UnPlastic’. ‘Door met verschillende technieken te experimenteren kwam ik op het idee dat een transparante, afbreekbare folie maken mogelijk moest zijn. Hoewel daarna nog wel véél onderzoek nodig was om het recept te optimaliseren, was dat het moment dat ik dacht: wow, dit is mogelijk!‘

Outlander Materials maakt met behulp van biotechnologie een materiaal dat doorontwikkeld kan worden tot een non-plastic en kan functioneren als een nieuw alternatief voor plastic.” 

Lori Goff, oprichter Outlander Materials

Van Nebraska naar Rotterdam

Ik kom zelf uit Nebraska, waar de mogelijkheden wat beperkter zijn. Dus ik wilde mijn horizon verbreden, vertelt Lori. En zo kwam ze terecht in Rotterdam! ‘Superuse Studios zochten in de tijd deelnemers voor een nieuw project. Zij gaven ons een rondleiding in BlueCity, waar zij gevestigd zijn. BlueCity is een circulaire voorbeeldstad in Rotterdam, waar circulaire ondernemers en pioniers elkaar ontmoeten en samenwerken. Ze hadden nog ruimte te huur in hun laboratorium. Het bleek de perfecte plek om mijn bedrijf te beginnen.‘ 

En Rotterdam blijkt voor Lori de perfecte stad te zijn om haar idee uit te werken tot een daadwerkelijk product. ‘Ik hou van ondernemen in Rotterdam, er is hier veel talent. De slogan ‘make it happen’ klopt heel goed. Die energie voel ik ook terug bij andere ondernemers. Er hangt hier echt een can-do mentaliteit,‘ aldus Lori.

Ondernemen in een nieuwe stad kan lastig zijn. Gelukkig stond Lori er niet helemaal alleen voor. Zo kreeg ze toegang van Up!Rotterdam tot een goed netwerk in de stad. ‘Zo kon ik de juiste mensen om me heen verzamelen om mijn bedrijf tot een succes te maken. Er zijn bijvoorbeeld CEO diners waar je in gesprek kan met andere ondernemers over de uitdagingen waar je tegenaan loopt. Maar ook speciale seminars specifiek gericht op deeptech, waar je kan sparren met andere ondernemers uit het vakgebied.‘

Een betere toekomst met Outlander Materials

Vanuit BlueCity is Lori druk aan het werk om UnPlastic te realiseren als businessconcept. Ze vertelt: ‘Als ik een presentatie moet geven begin ik vaak met een aantal indrukwekkende feiten over de hoeveelheid afval die we produceren. Je ziet vaak dat mensen daar dan echt van schrikken. Het is mijn persoonlijke missie om daar met Outlander Materials verandering in te brengen en de toekomst een beetje beter te maken. Dat motiveert me iedere dag.‘

Ondernemen in Rotterdam

Voor alle nieuwe ondernemers zou ik zeggen: ‘Embrace the suck’, aldus Lori. ’Ondernemen is hard werken, maar als je dat accepteert dan zal je zien dat het eigenlijk geweldig is’.

Deel deze pagina