Hotel Neutraal: Bij Room Mate Bruno gaan luxe en duurzaamheid hand in hand

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid
    • Toerisme

In het ‘Manhattan’ van Rotterdam op de Kop van Zuid, verstopt in een voormalig thee pakhuis, zit Room Mate Bruno. Een kleurrijk hotel met maar liefst 217 kamers. Als deelnemer van het project Hotel Neutraal zet het hotel stappen richting een duurzame toekomst. Hierover sprak Noale, van Blue City, met directeur Burg de Rave.

Hotel Neutraal is een gezamenlijk project waarin zestien Rotterdamse hotels in samenwerking met BlueCity, de Gemeente Rotterdam, Green Leisure Group en Rotterdam Partners stappen zetten naar een circulaire Rotterdamse hotelbranche. Het uitvoeren van nulmetingen heeft inzichtelijk gemaakt waar de deelnemers nu staan op het gebied van duurzaamheid. En vooral, waar quick wins liggen die snel grote impact maken. Tijd voor fase twee: actie ondernemen en concrete stappen zetten richting een circulaire toekomst.

©Jacqueline Fuijkschot

Room Mate Bruno 

Room Mate Bruno is onderdeel van de Spaanse keten ‘Room Mate’. Hun doel is om de hotels zo in te richten dat het voelt alsof je in het huis van een vriend logeert. Bruno is dan ook één van deze unieke vrienden met een geheel eigen stijl. De inrichting van elk hotel is gebaseerd op de locatie. Zo wordt in Bruno met een subtiele touch teruggeblikt op de geschiedenis van het pand als voormalig thee pakhuis. Dit zie je terug in de originele teksten op de balken in enkele kamers en de sterrenstelsels op de muren en vloerbedekkingen die verwijzen naar het navigatiesysteem van de schepen waarop de thee werd vervoerd. 

©Jacqueline Fuijkschot

Hotel Neutraal 

Burg de Rave is terecht gekomen bij Hotel Neutraal via de Rotterdamse Hotel Combinatie en de Gemeente Rotterdam. “We zijn al wel langer met duurzaamheid bezig vanuit de keten, vanuit Spanje dus. We hebben daar ook een eigen label in opgericht ‘Room Mate Ecolution’, maar door Covid heeft dat  stil gelegen en hebben we ook een aantal stappen terug gedaan qua duurzaamheid in die periode. Dus toen Hotel Neutraal zich als project aandiende, hebben we gelijk gezegd: daar moeten we in mee om het gehele duurzaamheidstraject weer in een stroomversnelling te krijgen en weer nieuw leven in te blazen.” Met het achteruit gaan qua duurzaamheid tijdens Covid doelt Burg vooral op het gebruik van plastic verpakkingen. “Opeens moesten alle etenswaren weer verpakt worden. Daar proberen we nu weer een beetje vanaf te komen.” Het fijne aan het meedoen aan Hotel Neutraal is volgens Burg vooral het hebben van een goede nulmeting. “De uitkomst van de scan is ook een wake-up call; waar staan we nu echt. Het is goed om op een rij te hebben wat we wel doen, wat we niet doen en waar we op termijn nog een slag kunnen maken.”

Voedselverspilling

Daarnaast liet Hotel Neutraal sommige hotels kennismaken met de voedselmonitor van Orbisk. Deze slimme monitor helpt keukens van restaurants en hotels grip te krijgen op hun voedselverspilling door te meten en te herkennen wat voor voedsel er wordt weggegooid, hoeveel en op welk moment van de dag. Dit wordt gedaan met behulp van beeldherkenning en een weegschaal. De ‘Orbi’ is inmiddels ook vier weken geïnstalleerd in de keuken van Room Mate Bruno. “De monitor zorgt vooral ook voor meer bewustwording. Niemand kookt om het vervolgens weg te gooien. Dus we proberen daar al rekening mee te houden.” De Orbi is nu nog bezig met de nulmeting, daarna zal er actief aan de slag worden gegaan met het verminderen van het voedselafval daar waar mogelijk. 

©Jacqueline Fuijkschot

Duurzaamheid in het hotel 

Voor Hotel Neutraal was Bruno al bezig met verschillende duurzame stappen. Vanuit Room Mate is er bijvoorbeeld aandacht besteed aan de kledij dispensers. “Zo zijn de uniformen van onze front-office medewerkers volledig, van de schoen tot aan de blazer, gemaakt van gerecycled plastic in samenwerking met het Spaanse merk Ecoalf. Verder hadden we nog veel guest-supplies op de kamers, heel lang wilde we dat niet veranderen vanwege de uitstraling, maar daarin zijn we een aantal jaar geleden toch overgegaan op grotere dispensers. Alle kamers hebben nu dispensers voor shampoo, zeep en body lotions van Room Mate ecolution.

©Jacqueline Fuijkschot

Sociaal ondernemerschap

Een van de duurzame thema’s binnen Hotel Neutraal is sociaal ondernemerschap. Hieronder valt het leveren van een positieve bijdrage aan de (lokale) samenleving. Room Mate Bruno draagt hieraan bij door kamers aan te bieden aan economische daklozen via het project GiveMe5. Dit houdt in dat ze 3 tot 5 kamers voor een periode van 3 tot 6 maanden beschikbaar stellen aan economische daklozen. “Wij doen niet de begeleiding, dat doen anderen binnen het project, maar willen wel graag ondersteunen door een opstap tot eigen woonruimte te bieden. We zien dit als onderdeel van sociaal maatschappelijk ondernemen, wat aansluit bij wie wij zijn

Klein beginnen

De doelstellingen moeten groot zijn, maar het is toch klein beginnen.” En dat is waar ze nu dan ook druk mee bezig zijn, met ‘klein’ beginnen. “Zonnepanelen aanschaffen is bijvoorbeeld een stip aan de horizon, maar op hele korte termijn gaat ons dat niet lukken”. De eerste stap is voor nu volgens Burg het plastic uit het hotel krijgen, iets wat ook duidelijk naar voren kwam in de nulmeting. In de Covid periode is er qua plastic gebruik een aantal stappen terug gedaan, maar het staat nu weer bovenaan Burg zijn lijst om te veranderen. “Ik denk dat we eerst een enorme stap moeten maken in het operationele verhaal, dat we moeten zien dat de keuzes die we maken niet altijd van invloed zijn op de kwaliteit of op de oude perceptie van wat hoort bij een 4 sterren plus hotel. Zoals de omslag die we hebben gemaakt met de dispensers. We dachten eerst dat dat afbreuk zou doen aan het vier sterren product dat we bieden, maar eigenlijk, is dat soort stappen juist heel erg passend bij Room Mate. Juist omdat we een beetje dwars willen zijn, anders dan anders. Dus ik denk dat we een enorme kans voor ons hebben liggen om het hotel te verduurzamen.”  Andere verbeterpunten uit de nulmeting die Room Mate Bruno kan aanpakken onderweg naar een circulaire toekomst zijn onder andere het aanbieden van kraanwater in plaats van bronwater, het aanbieden van herbruikbare koffiebekers en het apart inzamelen van verschillende afvalstromen in de hotelkamers. Genoeg kleine stappen om te zetten die samen een grote verandering teweeg kunnen brengen. 

Meer informatie

Benieuwd naar de ervaringen van andere hotels? Er zijn meer
interviews, deze en meer informatie over Toerisme is hier te lezen.  Volg alle updates over Hotel Neutraal hier

Deel deze pagina