Hotel Neutraal: Bilderberg Parkhotel gaat voor een duurzaam hotel
Femke Kloos, operations manager van Bilderberg Parkhotel, en Rob van Hooijdonk, operations support manager duurzaamheid bij Event Hotels, vertellen over de weg die het Bilderberg Parkhotel Rotterdam aflegt binnen het project Hotel Neutraal en daarbuiten op weg naar een duurzame toekomst. In dit gezamenlijke project van BlueCity, Green Leisure Group, Rotterdam Partners en de Gemeente Rotterdam zijn zestien Rotterdamse hotels hun hotels klimaatneutraal aan het maken. Van duurzaam toiletpapier tot heuse Bespaar Bazen, in dit artikel lees je over het plan van aanpak van het Bilderberg Parkhotel.
Bilderberg
In totaal zijn er 11 Bilderberg hotels in Nederland, waarvan het Bilderberg Parkhotel in Rotterdam er eentje is. In het 100 jaar oude gebouw zijn 194 kamers te vinden. Bilderberg zette in 2019 de eerste stappen richting een duurzamere toekomst met het schrijven van het Bewust Bilderberg rapport. Hierin staan 8 doelstellingen die Bilderberg betreft duurzaamheid wil bereiken. De doelstellingen zijn onderverdeeld in drie thema’s: de gasten, de medewerkers en de planeet. “Bewust Bilderberg is een initiatief om op strategisch en operationeel niveau keuzes te maken die het welzijn van mens, dier en planeet voorop zetten. Zodat we niet alleen nu, maar ook in de toekomst, onze gasten met open armen kunnen verwelkomen,” vertelt Femke. Het betreft onder andere maatregelen omtrent het verminderen van CO2 emissies, afval recycling en waterverbruik licht Rob toe. Project Hotel Neutraal sluit volgens Rob en Femke perfect aan bij deze duurzame initiatieven en ze waren direct enthousiast toen het project op hun pad kwam. Ook omdat vanuit de gasten de noodzaak van verduurzaming steeds duidelijker wordt. “Je merkt dat er meer vraag naar is. Welke certificering heeft het hotel? Wat is er voor vega-aanbod op de kaart? Dat soort dingen.”
Bespaar Baas
Ook voor de start van Hotel Neutraal zette het Bilderberg Parkhotel al duurzame stappen. Zo vraagt het hotel sinds enige tijd medewerkers om actief mee te denken over duurzaamheidsinitiatieven. Rob legt uit hoe het werkt: “Het is een project vanuit de overkoepelende organisatie, waarin medewerkers gestimuleerd worden om bespaartips in te dienen. Vervolgens testen we de tips die direct uitvoerbaar zijn om te kijken wat ze opleveren. Uiteindelijk meet iemand van het hoofdkantoor het verbruik van de hotels om te kijken of de tips daadwerkelijk helpen te besparen.” Door middel van post-its en een poster kunnen medewerkers hun ideeën en tips kenbaar maken. “Er zijn veel tips binnengekomen, van lichtsensoren tot lampen die uit kunnen op de kantoren, tot het eerder uitzetten van de vaatwasmachines.” Naast besparingstips kwamen er ook meer algemene verduurzaam tips binnen zoals het stimuleren van werknemers om op de fiets te komen. Door de post-its is het onderwerp gaan leven in het hotel en komen er interessante gesprekken op gang.
Ook de chef van het hotel is een echte bespaar baas. Hij kookt namelijk het liefst met verse seizoensgroente en biedt verschillende vegetarische gerechten aan. Zo staat er nu een lekker geroosterde bloemkool van de grill op het menu.
Hotel Neutraal
Vooral het collectieve aspect van Hotel Neutraal spreekt Rob en Femke erg aan. De twee noemen kennisdeling en inspiratie opdoen als twee waardevolle kenmerken van Hotel Neutraal. “Duurzaamheid is best een moeilijk onderwerp om mee aan de slag te gaan. Het is fijn om een inkijkje te krijgen in waar andere hotels tegenaan lopen en om sommige grotere projecten, zoals zonnepanelen, samen op te pakken. Verder zorgt de deelname aan Hotel Neutraal er voor dat duurzaamheid op de prioriteitenlijst blijft staan.” Uit de nulmeting kwamen een aantal handige quick-wins. Zo gaat Hotel Bilderberg Park direct aan de slag met het recyclen van koffiecups op de hotelkamers, stoppen ze met het gebruik van plastic beschermfolie op linnenkarren op bedden en geven ze aan de taxicentrale hun voorkeur voor elektrische taxi’s door. “Dat zijn een paar makkelijke dingen die we gelijk kunnen doorvoeren en resultaat uit kunnen halen.”
In het verminderen van plastic verpakkingen, bijvoorbeeld de voorverpakte koffiekoekjes, valt nog een flinke slag te maken volgens de uitkomsten, maar ook daar wordt al hard aan gewerkt. “We zijn bezig met het uitrollen van een nieuw ontbijtbuffet waarin we stoppen met plastic verpakkingsmateriaal. Alles komt uit een potje of een pannetje. Van een botervlootje tot aan chocoladepasta uit een weckpot. In het tweede kwartaal dit jaar wordt dit ingevoerd. Naast het ontbijtbuffet pakken we ook de plastic verpakkingen in de badkamer aan. Daar gaan we over op grote hervulbare dispensers als vervanging voor de kleine ‘mee-neem’ flesjes. “Het is leuk om te zien hoe dingen van de grond komen. Dat je ziet dat je je steentje bijdraagt en het niet zo moeilijk hoeft te zijn,” vertelt Femke.
Dat steentje bijdragen doen ze ook door het overgebleven eten aan te bieden via Too Good To Go. Door pakketten met bijvoorbeeld overgebleven broodjes aan te bieden via deze app, kunnen consumenten deze kopen voor een leuke prijs en wordt voedselverspilling tegengegaan. En in elke badkamer staat The Good Roll. Deze toiletrollen zien er niet alleen leuk uit, maar zijn ook 100% boom vriendelijk en duurzaam.