Blije Wijnen: spannende natuurwijnen zonder additieven

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid
    • Horeca

Maud van Berlo richtte Blije Wijnen 8 jaar geleden op vanuit haar liefde voor natuurwijn, die ontstond tijdens een vakantie in Frankrijk. Ze besloot natuurwijn te gaan importeren naar Rotterdam. Ze begon met 800 euro en een paar dozen wijn. Inmiddels is Blije Wijnen uitgegroeid tot een groothandel die levert aan horeca, met een webshop en een eigen winkel en bar in de Fenix Food Factory. 1 jaar geleden opende Maud daarnaast Café Prêt à Boire, waar haar Blije Wijnen ook geschonken worden. 

Maud van Berlo in haar bar Blije Wijnen bij de Fenix Food Factory.

“Ik begon als importeur, toen had ik nog geen horecaklanten” vertelt Maud. “Ik deed echt proeverijen aan huis, vooral voor vrienden en bekenden. Ik werkte destijds ook nog in de zorg, echt iets heel anders dus. Inmiddels ben ik full time ondernemer, ik denk dat ik nu ongeveer 4 jaar dit werk full time doe, daarvoor heb ik er altijd nog een andere baan naast gedaan. Op een gegeven moment merkte ik dat het niet meer te combineren viel, en ik ben heel blij dat ik die keuze heb gemaakt!”

Het spannende van natuurwijn

Maud legt uit wat er volgens haar zo bijzonder is aan natuurwijn. “Het is echt heel anders dan conventionele wijn. Dat dronk ik vroeger natuurlijk ook weleens, maar toen ik voor het eerst natuurwijn probeerde was ik eigenlijk meteen verkocht. De smaak is veel fruitiger, veel spannender, het heeft veel meer in zich dan gewone wijnen voor mij. Ik heb gister toevallig voor het eerst sinds lange tijd weer eens een glas conventionele wijn gedronken en dat kostte echt moeite! Het smaakt toch wat meer chemisch, niet zoals de pure wijn welke ik graag drink.”

Het verschil in smaak tussen natuurwijn en conventionele wijn valt te verklaren door verschillen in het productieproces. “Heel kort gezegd is het verschil dat je geen herbicide en pesticide op de druiven spuit. Je begint dus met biologische druiven, dat is de basis van natuurwijn. Maar niet alle wijn gemaakt van biologische druiven is natuurwijn. Het verschil tussen natuurwijn en biologische wijn zit hem vooral in hoe het proces in de kelder zich voltrekt. Bij natuurwijnen ontstaat de vergisting spontaan en worden er gedurende het hele proces geen additieven bijgedaan of aan onttrokken.  Dit in tegenstelling tot conventionele wijnen en biologische wijnen waar gedurende het hele proces tot meer dan 50 additieven kunnen worden gebruikt om de wijn zo te maken zoals de wijnmaker bedacht heeft. Een natuurwijnboer begeleidt de wijn dus in plaats van de wijn te beïnvloeden.”

Het Blije Wijnen netwerk

Inmiddels werkt Maud samen met ongeveer 25 wijnboeren, vooral uit Frankrijk, Duitsland en Spanje. “De vraag is bij natuurwijn groter dan het aanbod, dus vaak krijg ik maar een deel van mijn bestelling geleverd” legt Maud uit. “Maar doordat iedereen op een ander moment in het jaar bottelt, heb ik gelukkig wel het hele jaar door toevoer van natuurwijnen. Ik lever de wijnen ook aan een heleboel plekken in de stad. Bijvoorbeeld restaurant de Rotonde, café Marseille en Williams Canteen. En natuurlijk bij mijn eigen bars.”

Café Prêt à Boire

Café Prêt à Boire.

Een van die eigen bars is Café Prêt à Boire, gelegen in de Afrikaanderwijk. Café Prêt à Boire is naast een wijnbar ook een restaurant. “We werken hier met seizoensgebonden en biologische producten en kopen alles lokaal in. Zo komt de groente van boerderij Landzicht in Strijen, vlees van Wild Vleesch, brood van meneer Leffers en we schenken enkel Europese wijnen. Dat is een bewuste keuze. Niet altijd de meest economische, maar wel een keuze waar ik volledig achter sta. Daarmee is het ook spannend, we zijn de enige in de Afrikaanderwijk met dit concept – natuurwijnen, craft beers, biologisch eten. Maar dat vind ik ook heel leuk. Ik ben al 8 jaar aan het pionieren, eerst ook met de natuurwijn want 8 jaar geleden had nog bijna niemand daar ooit van gehoord.”

In die gedachtegang sluit Maud af met een tip aan (aspirerend) ondernemers: “Doe gewoon echt wat je leuk vindt, ook als het niet direct de makkelijkste keuze lijkt. Dan kost het je het minste energie en kun je er echt in doorgroeien. Natuurlijk moet je dan alsnog doorzetten. Maar als je iets alleen maar doet om geld te verdienen of omdat het moet, of omdat iemand het van je verwacht, dan werkt het niet.”

Ook een goed verhaal? Dan zoeken we jou!

Bij Ondernemen010 zijn we altijd op zoek naar verhalen uit onze mooie stad. Rotterdamse ondernemers met een ‘goed verhaal’, dat als inspiratie voor andere ondernemers kan dienen, vertellen op onze website en socials hun verhaal. Zo maken we het samen in Rotterdam. Heb jij of ken jij een Rotterdamse ondernemer met een goed verhaal? Denk jij dat je andere ondernemers kunt inspireren en verder kan helpen? We komen graag met je in contact! Meld je aan via ondernemen010@rotterdam.nl.

Deel deze pagina