Blijstroom
Energiecoöperatie Blijstroom wil de opbrengst van groen opgewekte energie lokaal houden en zo Rotterdam energieneutraal maken. Met de SES-subsidie zal de coöperatie een nieuw leveringsmodel onderzoeken. Daarbij wordt zonne-energie rechtstreeks geleverd aan Stichting Kunstaccommodatie Rotterdam (SKAR).
Blijstroom, vooral actief in Rotterdam Noord, heeft op dit moment 5 collectieve zonnedaken in de Maasstad. “En 300 leden die daarin hebben geïnvesteerd”, voegt penningmeester Pieter van der Kloet trots toe. Dat zijn allemaal mensen die geen eigen dak hebben, maar wel graag zonne-energie willen opwekken en gebruiken.
Het nieuwe project, een samenwerking met SKAR, belooft een flinke opschaling. SKAR bezit namelijk 30 daken in Rotterdam. “In die gebouwen huren allerlei kunstenaars een ruimte. Zij verbruiken een hoop energie en betaalden daar de laatste jaren steeds meer voor. Daarom gaan we nu de samenwerking aan, wat leidt tot een lagere, stabielere energieprijs”, vertelt Van der Kloet.
Stabiele, lage energieprijs
Op de daken van SKAR worden zonnepanelen aangelegd. De opbrengst zal rechtstreeks naar SKAR gaan via ‘om | nieuwe energie’: de energieleverancier van de energiecoöperaties in Nederland. Dat heeft volgens Van der Kloet verschillende voordelen: “De huurders van SKAR zijn verzekerd van een stabiele, lage energieprijs. Verder hoeft SKAR niet zelf te investeren in een zonnedak, want dat doet Blijstroom voor ze.” Tot slot draagt dit project bij aan het doel om Rotterdam stap voor stap energieneutraal te maken.
Blijstroom gebruikt de SES-subsidie voor een projectleider die onderzoek doet naar de juridische en technische mogelijkheden. Bijvoorbeeld de leveringscontracten en de administratieve inrichting voor een periode van 15 jaar.
Blauwdruk
Wat de innovatie nog meer oplevert? Van der Kloet: “Een technische en juridische blauwdruk voor andere partijen, en een voorbeeld van hoe samenwerking tot zoiets moois kan leiden.” Voor Rotterdam en de regio betekent het op lokaal niveau een stap in de goede richting van de energietransitie.
“Natuurlijk hopen we dat steeds meer Rotterdammers willen investeren in deze collectieve, groene-energie daken. Via Blijstroom in Rotterdam Noord, of via onze partner Energie van Rotterdam voor andere stadsdelen. En dat er meer daken aangeboden worden om zonnedaken te worden”, zegt Van der Kloet. Hij grijpt dan ook meteen de kans voor een enthousiaste oproep: “Ben je eigenaar van een groot dak in Rotterdam dat nog zeker 15 jaar meegaat? Laat het ons weten!”