Boterhamsters: proef maar!
Boterhamsters is een initiatief onder de paraplu van Hotspot Hutspot. Eerder vertelde Bob Richters over Heat and Eat, wat ook onder Hotspot Hutspot valt. Boterhamsters verzorgt boterhamtrommels voor scholen door heel Rotterdam. En zelfs daarbuiten. Boterhamsters staat onder leiding van Pip Wong. Pip heeft in Groningen psychologie gestudeerd en een passie voor duurzame ontwikkelingsdoelen. Toen Bob haar vroeg om zich in te gaan zetten voor Boterhamsters hoefde ze dan ook niet lang na te denken.
Boterhamsters en het jeugdeducatiefonds
Pip vertelt hoe het idee voor Boterhamsters is ontstaan. “Eind oktober 2022 kwam er geld beschikbaar vanuit het jeugdeducatiefonds. Verschillende scholen in Rotterdam hebben een samenwerking met het jeugdeducatiefonds, en konden daar dus een beroep op doen. Bob hoorde tijdens een wijkraadsbijeenkomst over het beschikbare geld. Maar hij begreep vanuit de scholen dat ze door de hoge werkdruk geen tijd hadden om zelf een initiatief te bedenken. Toen heb ik besloten om de schouders onder het project Boterhamsters te zetten. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een onderneming. We begonnen met 5 scholen, inmiddels zijn dat er meer dan 20 door heel Rotterdam. Maar ook in Zoetermeer en Rozenburg. Doordat we werken onder de paraplu van Hotspot Hutspot was er al een pand beschikbaar aan de Goudse Rijweg, was er al een netwerk van vrijwilligers en bezorgers, en waren er al auto’s beschikbaar om mee te bezorgen.
De werkzaamheden van Boterhamsters
Boterhamsters maakt boterhamtrommels en bezorgt deze bij scholen. Pip: “We werken met reststromen, zodat we het zo duurzaam mogelijk kunnen doen. Veel producten krijgen we van een zorgboerderij, de Buitenhof. Ook Bakker Barendrecht is een belangrijke leverancier voor ons. En allerlei andere lokale bedrijven die reststromen overhebben, bijvoorbeeld Elfferich BV, de meesterbakker Rodenrijs, de Rotterdamse Voedselbank en de Islamitische Voedselbank. Zo proberen we aan twee zaken tegelijk te werken: voedselverspilling en armoede. De boterhamtrommels worden door vrijwilligers in ons pand samengesteld, en vervolgens aan scholen die deelnemen bezorgd. De vrijwilligers zijn ook bij ons om te leren. Op de scholen hebben we koelkasten geplaatst. We gaan dagelijks langs de scholen om te kijken of er genoeg boterhammen zijn, of de koelkast goed functioneert en schoon is, en om een beetje feedback op te halen. De scholen betalen ons per trommel. Wat er overblijft halen we vervolgens weer op en geven we weg aan mensen die honger hebben, hier vanuit ons pand aan de Goudse Rijweg.”
De naam Boterhamsters
Op verzoek vertelt Pip waar de naam Boterhamsters vandaan komt. “Ik heb mijn hele leven gedacht dat ik ADHD heb, en heb ik altijd gezien als eekhoorntjes in mijn hoofd, die allemaal tegelijk iets tegen mij willen zeggen. Eekhoorntjes lijken natuurlijk wel wat op hamsters, en zo ben ik samen met Bob op het idee gekomen. En natuurlijk vanwege de woordspeling. Maar het heeft ook een soort betekenis naar de kinderen toe. We willen niet dat hier een soort gevoel van armoede van uitgaat. Dus zeggen we tegen de kinderen: jullie krijgen dit van de hamsters. Dit is cool, dit is gezond, dit is lekker! Ik wil niet dat een kind denkt: ik moet dit pakken omdat er thuis niets is. Ik wil dat ze het pakken omdat het leuk is. Daarom die ik soms ook tekeningen bij de trommels. Zeker als er een product in zit wat kinderen misschien niet kennen. Dan maak ik met een tekening en een tekstje duidelijk wat het is en hoe het smaakt. Proef maar, schrijf ik er dan bij. Zo wil ik kinderen ook een beetje pushen om nieuwe dingen te proberen, zodat hun eetwereld wat groter wordt. Dat vind ik ook metaforisch van toepassing op de rest van het leven. Nieuwe dingen proeven is altijd goed.”
De ambitie voor Boterhamsters
“Mijn droom is dat Boterhamsters uitbreidt naar ander steden” vertelt Pip. “Maar ik kan dat allemaal niet zelf doen. Ik probeer om andere ondernemers te ontmoeten die zouden willen helpen. Wel altijd met de voorwaarde dat we werken vanuit de duurzame ontwikkelingsdoelen. Het moet wat mij betreft gaan om het werken met restromen, met vrijwilligers die willen leren. Ik heb weinig tijd om mensen te zoeken, maar hoop dat iedereen die enthousiast is over ons werk contact met mij wil opnemen!”