>
Foto: Pixabay

Brexit-update: Britten kunnen afspraken schrappen

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

De Britse regering is niet van plan verder te onderhandelen met de Europese Unie als vóór 15 oktober geen akkoord wordt bereikt.
 

Johnson: deadline Brexit-akkoord 15 oktober 2020

Als er op 15 oktober geen Brexit-akkoord ligt, willen de Britten morrelen aan de afspraken over de grens van Noord-Ierland en Ierland. Volgens de Financial Times heeft Londen zelfs een wet in de maak waarmee afspraken over de Noord-Ierse grens uit de huidige overeenkomst gedeeltelijk ongedaan kunnen worden gemaakt, mochten de partijen geen overeenstemming bereiken. Als die wet van kracht wordt, dan zou het VK daarmee terugkomen van een van de gevoeligste onderwerpen uit de Brexit-onderhandelingen.

 

Einde overgangsperiode: 31 december 2020

Het Verenigd Koninkrijk is al sinds 31 januari geen lid meer van de EU, maar houdt zich momenteel, gedurende de overgangsperiode nog wel aan een aantal afspraken. Die periode loopt in december af. Over een nieuwe relatie tussen het land en de Unie wordt vanaf deze dinsdag weer onderhandeld. De partijen hadden half oktober eerder al als deadline gesteld.

„De EU is heel duidelijk over het tijdschema. Ik ben dat ook”, aldus premier Boris Johnson maandag in een verklaring.

Hij benadrukte dat er wat hem betreft voor 15 oktober een akkoord moet liggen, wil het nog van kracht kunnen worden voor de transitieperiode eindigt. „Als we voor die tijd geen overeenstemming bereiken, kan ik me niet voorstellen dat er een vrijhandelsakkoord tussen ons gesloten kan worden en dan moeten we dat beiden aanvaarden en ons op de toekomst richten.” Zo’n No Deal-scenario zou volgens de premier „een goed resultaat” zijn voor het VK. De EU heeft boos gereageerd op de plannen van de Britse regering. In Noord-Ierland werd ook met onbegrip gereageerd.

 

Onderhandelingen gaan verder

De achtste onderhandelingsronde over het Brexit-akkoord begint deze dinsdag in Londen. De verwachting is niet dat deze ronde een akkoord bereikt zal worden. Of de deadline van 15 oktober wordt gehaald, is nog maar de vraag. De transitieperiode eindigt op 31 december - ook als er géén deal wordt gesloten. Eerder sloot het VK al uit de transitiefase te zullen verlengen. Bron: nrc, 8 september 2020.

 

Brexit-informatiebronnen en -tools

Wat betekent de Brexit voor uw onderneming? Check de gevolgen en neem maatregelen waar nodig. Meer informatie: