>

Britse bedrijven maken oversteek naar Rotterdam en Den Haag

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Steeds meer bedrijven kiezen voor Nederland vanwege Brexit

De meeste nieuwe bedrijven die zich hier vestigen, komen uit het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het InnovationQuarter (IQ). De organisatie begeleidde 56 bedrijven, daarvan zijn er 7 Brits. Brexit en de onzekerheid over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie verklaart volgens IQ hun komst.

Bekende voorbeelden van Britse bedrijven die de oversteek maakten, zijn het journalistieke onderzoekscollectief Bellingcat en medisch bedrijf Aparito, die respectievelijk in Den Haag en Leiden neerstreken. Het is voor het eerst dat bij het InnovationQuarter het Verenigd Koninkrijk de lijst van nieuwkomers aanvoert. Voorheen waren dat de Verenigde Staten en China. Nooit eerder begeleidde het InnovationQuarter in een jaar tijd zo veel bedrijven. Behalve Bellingcat en Aparito zijn het medisch technologiebedrijf IDE Group en kledinghandel Zalando bekende namen. De een vestigde zich in Rotterdam, de ander bouwt een distributiecentrum in Bleiswijk.

Goed ontwikkeld ecosysteem

InnovationQuarter constateert een groeiende belangstelling van medische, farmaceutische en IT-bedrijven. Volgens InnovationQuarter zijn de internationale bedrijven steeds meer op zoek naar een goed ontwikkeld ecosysteem. Behalve een geschikte kantoor- of fabriekslocatie gaat het ook om toegang tot het juiste netwerk, technologie en geschoold personeel. Dat heeft Zuid-Holland steeds meer te bieden.

11 Britse bedrijven naar Rotterdam in 2019

Volgens AD RD hebben zich het afgelopen jaar in totaal 11 Britse bedrijven in Rotterdam gevestigd vanwege brexit. Dat is eenderde van het aantal internationale bedrijven dat zich vorig jaar volgens Rotterdam Partners in de havenstad heeft gevestigd. Het gaat om de komst van bedrijven als Cogoport, Webhelp, Airlift Systems en GE Healthcare. Samen waren de 36 internationale bedrijven goed voor ruim 1.430 nieuwe banen en een economische investering van 199 miljoen euro in de economie van de stad.

Steeds meer bedrijven naar Nederland vanwege brexit

Als we naar heel Nederland kijken, zien we ook dat steeds meer bedrijven zich hier vestigen vanwege brexit. Het afgelopen jaar maakten 78 bedrijven deze stap. In 2018 waren dat er 43. In totaal zijn er in Nederland nu 140 'brexitbedrijven', blijkt uit de jaarcijfers van het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), de organisatie die buitenlandse bedrijven helpt om zich in Nederland te vestigen.

Aantal stijgt

Het NFIA spreekt daarnaast nog met ongeveer 425 bedrijven die overwegen over te stappen of uit te breiden naar Nederland. Ook dat aantal stijgt. Een jaar geleden waren ze met circa 250 bedrijven in gesprek. Alleen bedrijven die banen creëren en investeringen doen worden door de organisatie meegeteld. Het gaat vooral om bedrijven in de zakelijke dienstverlening, IT en media- en advertentie-industrie, zegt de NFIA.

Nederland populair

Volgens het NFIA is Nederland populair vanwege de ligging: een groot stuk van de Europese markt is bereikbaar binnen 500 kilometer. En door de sterke infrastructuur is de rest van Europa binnen 24 uur te bereiken. Andere landen hebben dat voordeel niet. Ook de stabiliteit van Nederland en dat er weinig stakingen zijn, maken dat bedrijven voor Nederland kiezen.