>
Foto: Peter Schmidt

Van culinair reisbureau naar culinaire speciaalzaak

23 februari 2021

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Eat now, travel later

Reisbureau Buitenlandsche Zaken zag door de uitbraak van het coronavirus al haar inkomsten wegvallen. Normaal gesproken verkoopt het bureau allerlei culinaire reizen naar sterrenrestaurants. Nu die restaurants gesloten zijn, gooide eigenaresse Joke Nuijs het roer helemaal om.

Onder de slogan ‘Eat now, travel later’ verkoopt ze nu onder meer verse groente, fruit, delicatessen, soepen en taarten. Met toestemming van de gemeente Rotterdam kan het bedrijf op deze manier toch openblijven en inkomsten genereren. “Werken in de reisbranche is op dit moment verre van leuk”, vertelt Joke. In maart bestond het werk van Buitenlandsche Zaken alleen nog uit repatriëren en annuleren. Het vooruitzicht voor de maanden die zouden volgen was zwaar.

Van reis naar vers

Baret Dokmecian, de vriend van Joke, kwam met het idee om asperges te gaan verkopen. Inmiddels is het assortiment flink uitgebreid en loopt het storm: “Onze kraam loopt vanzelf. Steeds meer mensen komen bij ons langs, ook van buiten onze buurt. Nu de restaurants gesloten zijn, willen mensen zelf bijzondere maaltijden bereiden. Wij verkopen de verse, speciale producten die ze daarbij nodig hebben.”

Carrièreswitch

Met de inkomsten van de winkel kan reisbureau Buitenlandsche Zaken de huur van het pand in de Scheepstimmermanlaan betalen. Maar hulp van de overheid blijft nodig. Toch blijft Joke positief en geniet ze volop van haar carrièreswitch. Ook als ze straks weer reizen kan organiseren, zal de kraam blijven. “Want”, zegt Joke, “deze hoort nu bij ons reisbureau.”

Het volledige interview met Joke Nuijs is hier te lezen.