Culture Club

  • Inhoudstype:
    • Interview

Van een goede fulltime baan bij een multinational naar een eigen gym, Culture Club, in een voormalige nachtclub. We stellen Steven Ramdin vijf vragen over zijn avontuur als ondernemer in ‘Recht voor z’n Raap‘.

Steven Ramdin van Culture Club
Gemeente Rotterdam

Je had een goed betaalde baan, wat deed jou besluiten om je eigen gym te beginnen?

In maart 2020, het begin van corona, werd ik door mijn toenmalige werkgever ontslagen. Ik heb toen tijdelijk een sales baan gehad, maar werd daar gewoon ongelukkig van. Tijdens een korte vakantie in Budapest kwamen mijn vrienden en ik een popup gym tegen. Dat idee sprak mij enorm aan. Mijn vrienden waren meteen enthousiast en stimuleerden mij om wat met dit idee te doen. Ik doe zelf al lange tijd aan crossfit, dus de link met een eigen gym was snel gelegd. Daarnaast ben ik ook al langere tijd actief als DJ, waar mijn liefde voor muziek zich uit. Met het idee van een pup up gym kon ik deze hobby’s, crossfit en muziek, combineren. De enige uitdaging was om een geschikte locatie te vinden.

Een pand vinden zonder kapitaal of een investeerder, hoe doe je dat?

Ik had ondertussen een ondernemersplan geschreven voor een lening van de bank. Dit liep uiteindelijk op niets uit, banken stonden in die tijd niet te springen om zo’n plan te stimuleren. Ik moest dus op zoek naar een creatieve oplossing. Met name door mijn ervaring in het nachtleven ontstond al vrij snel het idee om een leegstaande club te gebruiken. Die waren tenslotte ook “out of business”. Ik heb toen kennissen uit het nachtleven benaderd om te kijken wat er mogelijk was en mijn plan voorgelegd. Uiteindelijk kreeg ik de kans om, zolang het leef stond, de oude nachtclub RTM te gebruiken. Ik merkte in deze fase hoe waardevol het is om een netwerk te hebben.

Vervolgens kon je eindelijk de deuren openen, hoe ging dat?

Mijn vrienden hebben me geholpen om alles op te zetten. De promotie en de aankleding was helemaal geregeld. Op 10 november ging alles van start. Het liep meteen als een trein, ik kreeg veel aanmeldingen, de lessen zaten vol en de reacties waren enorm enthousiast. Na 5 weken ging alles echter op slot, vanwege de lockdown. Dat was een enorme domper, maar ik wilde niet stilzitten. Het idee ontstond toen om een “walk” te organiseren. Iedereen was in die periode aan de wandel, dat hebben we toen gemixt met work-outs op locatie. Via vrienden, die ook een eigen gym hebben, creëerden we stations waar deelnemers tijdens de wandelroute een training kregen. Dat was succesvol en vergrootte ook nog eens mijn netwerk. In die fase werd “Culture Club” geboren. Gelukkig kon ik mei eindelijk weer open.

Wat motiveert je om, ondanks alle uitdagingen, door te gaan?

Na het besluit om een pop-up gym te openen stond ik er heel open in, ik zie wel waar het me brengt. Ik heb in gesprekken met kennissen gemerkt dat juist die onzekere fase heel belangrijk is. Ik heb nu al zoveel geleerd, en ik leer vrijwel elke dag wat nieuws. Vroeger, in loondienst, was ik een nummertje. Nu werk ik aan mijn eigen toekomst en voelt mijn werk helemaal niet als “werk”. Natuurlijk is het eng als je toekomst onzeker is, met name financieel. Ook ben je soms kapot omdat het werk nooit stopt, maar het geeft zoveel voldoening. Daarom blijf ik doorgaan, met de mentaliteit: gewoon doen, doen, doen, doen!

Wat is de grootste les die je tot nu toe geleerd hebt?

Ik heb gemerkt hoe belangrijk het is om een netwerk te hebben en te onderhouden. Zowel vrienden, als andere ondernemers, iedereen kan wat toevoegen aan elkaar. Ik heb geleerd dat een goed (ondernemers-)plan een belangrijke basis is. Zeker als je een creatief idee hebt: schrijf het uit! Daarnaast vind ik het erg belangrijk om een hecht team te hebben. Momenteel geven er vijf coaches les, die stuk voor stuk toppers zijn. Samen creëren we een unieke vibe, op een unieke plek met een persoonlijke touch. Ik vind het belangrijk dat mensen zich comfortabel voelen en weten dat wij werken met een visie. Een goede visie is essentieel voor een onderneming, zo kun je ook kijken waar de kansen liggen.

Deel deze pagina