Datawerf: op weg naar digitale volwassenheid

  • Inhoudstype:
    • Nieuws
  • Thema’s:
    • Maritiem

Ondernemers in de maritieme sector willen wel digitaliseren, maar weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Dat was één van de uitkomsten van het onderzoek Datavolwassenheid binnen de maritieme sector van de Gemeente Rotterdam.

© InnovtionQuarter

En daarmee ontstond de pilot van het project Datawerf. In deze pilot wordt een groep mkb’ers in de maritieme sector intensief begeleid bij de digitalisering van hun onderneming.

Expert op locatie

InnovationQuarter begeleidt ondernemers in dit project. Dominique Nieuwpoort als kwartiermaker betrokken, is trots op de uitwerking: “De Datawerf biedt iets unieks wat geen andere regeling heeft: begeleiding van begin tot einde, waarbij ondersteuning wordt aangeboden die past bij de onderneming. Deze ondersteuning helpt ondernemers die willen digitaliseren, maar niet goed weten waar te beginnen.” Zo biedt Datawerf onder andere een ‘expert op locatie’ die ondernemers helpt om stappen te zetten in een data IT-vraagstuk. Dat wil zeggen dat voor de duur van 6 weken een professional de organisatie komt helpen en begeleiding biedt.

Hatenboer-Water uit Schiedam is één van de bedrijven die gebruik maakte van de expert op locatie. Hatenboer levert water- en filtersystemen aan de scheepvaart. Dankzij de expert vanuit Datawerf hebben ze stappen gezet naar meer datagedreven werken en hebben ze op basis van data beter inzicht in de behoefte van hun (internationale) klanten. Dit maakt dat ze beter in staat zijn om hun klanten op afstand te bedienen wanneer er bijvoorbeeld een onderdeel van een zuiveringssysteem vervangen dient te worden.

Richard de Groot van Hatenboer: “Met data kunnen wij onze klanten beter helpen. We kunnen schepen volgen en op het juiste moment en in de juiste haven producten, zoals reserveonderdelen voor installaties, aanleveren. Dit werkt duurzamer en efficiënter. En op die manier loopt onze eigen logistieke keten ook efficiënter.” De verwachting is dat Hatenboer dankzij het datagedreven werken een omzetgroei van 5% kan behalen.

Ook Holland Marine Lifts (HML), een specialist op het gebied van liften in schepen, maakt gebruik van de expert op locatie. Emile van der Starre, HML: “We ervaren dat we met data die we al in huis hebben, toegevoegde waarde kunnen brengen naar de klant. Zo kunnen we pro-actiever werken en nieuwe business cases maken; producten en diensten bedenken die van meerwaarde zijn voor de klant. Dit hadden we niet zelf kunnen bedenken zonder deze expert. Het zit wel in onze hoofden maar nu hebben we iemand die ons uitdaagt en de ideeën samenbrengt.”


Hoe nu verder


De Datawerf is één van de pilots binnen de actieagenda Digitaal MKB Zuid-Holland. Nu de eerste pilot achter de rug is, gaat het project door. Gedeputeerde Jeannette Baljeu: “We hebben ondernemers enthousiast gekregen om mee te doen en zien dat er meer behoefte is aan begeleiding bij digitalisering. In overleg met gemeentes bekijken we welke mkb’ers hulp kunnen gebruiken op het gebied van digitalisering. Niet alleen in de maritieme sector, maar ook daarbuiten. Het is mooi om te horen dat ondernemers dankzij deze experts tijd nemen voor dit proces.”

Gedeputeerde Willy de Zoete: “Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat we niet het risico lopen ingehaald te worden door andere internationale partijen op het maritieme internationale speelveld. Mede daarom hopen we als provincie digitalisering in het mkb verder te stimuleren.”

Samenwerking in de regio


De Datawerf is een mooi voorbeeld van samenwerking in de regio. Met financiering vanuit de gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), Maritime Delta, Innovation Quarter en de provincie Zuid-Holland is dit project tot stand gekomen.

Deelnemen?

Kijk op deze website voor meer informatie over de Datawerf .

Klik hier om je aan te melden voor de Datawerf 2022 editie.

Deel deze pagina