De Zalmhaventoren het hoogste slimme gebouw in Rotterdam

Luchtfoto Rotterdam met Erasmus brug en Zalmhaventoren in de achtergrond
© Peter Gooris

De Zalmhaventoren

Met de installatie van een LoRaWAN ontvanger door SkyLab, is de Zalmhaventoren ook gelijk het hoogste Smart Building van Europa met een publiekelijke Internet of Things ontvanger. De LoRaWAN ontvanger wordt gebruikt om het Rotterdamse Internet of Things stadsnetwerk (RIoT) te vergroten. De ontvanger zorgt voor uitbreiding van de infrastructuur voor het gebruik van innovatieve sensortoepassingen in de omgeving.

Deze ontvanger draagt bij aan het TTN010 – RIoT netwerk, dat deel uitmaakt van het publieke sensor netwerk “The Things Network & Industries”. Door deze uitbreiding wordt de dekkingsgraad en de onafhankelijkheid in de regio opnieuw sterk verbeterd. Ook omdat het netwerk voor het publiek kosteloos te gebruiken is voor het inzetten van kleine sensoren. Daarnaast kunnen de SkyLab gateways met meerdere IoT-netwerken tegelijk werken, denk hierbij aan:

  • KPN
  • Helium
  • EveryNet
  • of een andere combinatie van netwerkproviders (openbaar, commercieel en privaat).

LoRaWAN

LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) is een specificatie voor een telecommunicatienetwerk dat geschikt is voor lange-afstandscommunicatie met weinig vermogen. Dit protocol is zeer geschikt voor kleine berichten. Deze technologie wordt met name gebruikt voor machine-to-machine communicatie (Internet of Things) en wordt gebruikt voor sensortoepassingen om dagelijkse of wekelijkse metingen te versturen, zoals bijvoorbeeld voor :

  • grondwaterpeilmetingen, rattenvallen, bijenkorven en het bedienen van verlichting op afstand (telemanagement).
Long Range Wide Area Network (LoRaWAN) ontvanger op dak Zalmhaventoren
© SkyLab

Om in alle wijken van Rotterdam een dekkend netwerk te creëren, zijn ontvangers opgehangen om de signalen van de verschillende toepassingen te ontvangen en door te sturen naar servers en dashboards. Eén van deze gateways hangt nu dus op De Zalmhaventoren.

Rotterdam Smart City

Met deze toegevoegde LoRaWAN ontvanger binnen de stad zijn er eindeloos veel mogelijkheden bij gekomen om van Rotterdam een nog betere Smart City te maken. Denk hierbij aan:

  • het beveiligen en monitoren van objecten en eigendommen;
  • het monitoren van de waterkwaliteit, het leefklimaat en de luchtkwaliteit;
  • het uitlezen van (afval) containers, bruggen en parkeerplaats bezetting;
  • het volgen van objecten in of buiten gebouwen.

Deel deze pagina