Delft Offshore Turbines
Met de Green SOCCS technologie wil Delft Offshore Turbines (DOT) de aanleg van ondergrondse leidingen en kabels drastisch veranderen. Projectleider David Molenaar: “Green SOCSS maakt het proces van aanleggen sneller én minder verstorend voor stad en natuur.” Dankzij de Smart Energy Systems (SES)-subsidie kan DOT deze baanbrekende technologie verder ontwikkelen en testen.
“DOT is een plek waar crazy ideas tot wasdom komen”, zegt projectleider David Molenaar. Het bedrijf staat bekend om zijn creatieve aanpak van offshore windinnovaties. Een van deze gedurfde projecten is het Green SOCCS-project.
Vertraagde infrastructuur
Om Nederlandse klimaatdoelen te bereiken, moet de elektrificatie versneld worden, vooral met behulp van windenergie. Maar de infrastructuur voor de aanleg van elektriciteitskabels blijkt vaak een knelpunt. Vooral de aanleg door kwetsbare natuurgebieden of dichtbevolkte steden veroorzaakt vertraging door complexe vergunningsprocedures. “In de Wadden bijvoorbeeld, mag je – terecht – niet zomaar een geultje graven. Het project om een kabel van de Eemshaven naar het noorden van de Wadden te krijgen, is vertraagd omdat de route dwars door Schiermonnikoog zou lopen”, legt Molenaar uit. “En dan heb je ook nog uitdagingen met grondeigenaren, zoals agrariërs, die bezorgd zijn dat hun oogst of drainage beschadigd raakt.”
Technologie uit de mottenballen
Met Green SOCCS lijkt daar nu een oplossing voor. De basis voor Green SOCCS werd gelegd toen Molenaar tijdens zijn vorige baan onderzoek deed naar efficiëntere methoden om kabels ondergronds te leggen. Tijdens dit traject kwam Molenaar in contact met het bedrijf Callidus dat met Shell een machine had ontwikkeld voor het verticaal installeren van pijpen. “Die technologie was in de mottenballen beland, maar toen Jan van der Tempel (oprichter van DOT) het idee tegenkwam, zag hij meteen de potentie”, legt Molenaar uit. “De oorspronkelijke patenten waren verlopen, dus hebben we nieuwe patenten aangevraagd en de technologie verder ontwikkeld.” Deze vernieuwde techniek vormt nu de kern van het Green SOCCS-systeem.
Alsof je een sok afrolt
Green SOCCS gebruikt het Smart Open-hole Continuous Casing System (SOCCS), waarmee kabels ondergronds kunnen worden gelegd zonder dat er sleuven gegraven hoeven te worden. “Het is alsof je een sok afrolt,” legt Molenaar uit. “Terwijl de boorkop de grond in gaat, wordt de stalen mantelbuis ter plaatse gemaakt en achter de boorkop uitgerold. Dit systeem zorgt ervoor dat de mantelbuis direct wordt aangelegd zonder het risico dat het boorgat instort.”
Met deze techniek wil DOT kabels over afstanden tot 30 kilometer installeren, wat een enorme verbetering is ten opzichte van traditionele methoden. “In plaats van dat je een hele lengte aan pijp door een gat moet duwen, rollen wij de buis op locatie af tijdens het boren,” zegt Molenaar. “Dat betekent minder weerstand, minder verstoring van de omgeving, en meer flexibiliteit. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om kabels onder Schiermonnikoog door te leggen zonder verstoring van het natuurgebied.”
Voorbereiding op meer subsidie
Dankzij de SES-subsidie kon DOT beginnen met de eerste tests en marktconsultaties. De start was niet zonder uitdagingen. “Die oude machine deed het niet meer”, vertelt Molenaar. “Gelukkig reageerde de oorspronkelijke programmeur van de software heel enthousiast en heeft hij geholpen de machine weer aan de praat te krijgen.”
De SES-subsidie gaf DOT de middelen om de machine verder te optimaliseren, verschillende materialen te testen en een samenwerkingsverband op te bouwen met netbeheerder TenneT, Twentsche Kabelfabriek, Callidus, Ampelmann, TU Delft, Plumettaz en boorbedrijf Van Leeuwen Sleufloze Technieken. Met deze partners vormt DOT een consortium voor de volgende stap: de aanvraag van de MOOI-subsidie, die tot 4 miljoen euro kan opleveren. Deze subsidie zou DOT in staat stellen om een machine te bouwen die geschikt is voor demonstratie in het veld.
Oproep voor demonstratielocatie
“We willen bewijzen dat Green SOCCS niet alleen in theorie werkt, maar ook in de praktijk een gamechanger is.” DOT is daarom op zoek naar een geschikte demonstratielocatie in de regio Rotterdam. “We zoeken een plek waar we over een afstand van drie tot vijf kilometer kunnen boren”, zegt Molenaar. “We willen een 14-inch pijp kunnen leggen, binnen een periode van twee tot drie jaar, op basis van no cure, no pay.”
Molenaar roept bedrijven en overheden die kunnen helpen bij het vinden van een geschikte locatie op om contact op te nemen via david.molenaar@dob-academy.nl.