Digitale economie: elk onderdeel van de economie wordt digitaal ondersteund

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Digitaal

Digitalisering gaat snel. Je moet jezelf iedere 5 jaar weer opnieuw uitvinden, zegt Ludo Baauw van Intermax.

Portret Ludo Baauw, Intermax
© Intermax

Wat is de digitale economie?

Er zijn veel definities van de digitale economie. Mijn definitie van de digitale economie is het geheel aan bedrijven, diensten en producten dat is ontstaan om de bestaande economie kwalitatief te ontzorgen, zodat die bedrijven zich kunnen richten op hun ‘core business’. Aan het woord is Ludo Baauw, CEO van Intermax Group. “Maar eigenlijk zou je niet moeten spreken van ‘de digitale economie’. Er is namelijk geen onderdeel meer van de economie dat niet digitaal wordt ondersteund”. ‘Digitalisering gaat snel. Je moet jezelf iedere 5 jaar weer opnieuw uitvinden!’

“Wij leveren IT-diensten voor bedrijven en organisaties waar de veiligheid en beschikbaarheid van de ICT-systemen echt van levensbelang is. Denk aan ziekenhuizen of logistieke partijen in de haven en bedrijven die onderdeel zijn van de kritieke ICT-infrastructuur in Nederland. Een ondernemer heeft een passie waar de volledige aandacht naar moet kunnen gaan. Je wordt, om een voorbeeld te noemen, geen modeontwerper omdat je zo dol bent op het bijhouden van Excel lijsten”.

Wat zien jullie om je heen op het gebied van digitalisering?

“Onze aandacht gaat vooral uit naar veilige IT-diensten. Investeren in veilige IT wordt door veel ondernemers gezien als een kostenpost. Terwijl veilige en beschikbare IT-systemen juist de basis zijn voor de kwaliteit van wat je als ondernemer levert. Alleen is het voor niet IT-ers lastig inschatten hoe veilig ze hun IT moeten maken. De mate van risico is weer te geven als een piramide: Hoe hoger in de piramide, hoe minder tolerantie je hebt ten aanzien van de uitval van IT-diensten. Een café kan bijvoorbeeld best een dag zonder internet, maar de luchtverkeersleiding kan nog geen uur zonder IT. Dus hoe hoger in de piramide hoe korter en zonder IT kan, hoe hoger de kosten bij uitval en hoe belangrijker een veilige IT-omgeving is”.

“Digitalisering biedt ook kansen voor ondernemers, o.a. op het gebied van het serviceniveau van een bedrijf of het vergroten van verkopen via een website. Er komen ook steeds meer bedrijven die andere bedrijven helpen met digitaliseren. Dat is een volgende fase waarbij bedrijven zich afvragen wat ze kunnen doen voor een juiste balans tussen kwaliteit, continuïteit en veiligheid. En waarbij gezorgd kan worden dat er meer verdient kan worden met digitalisering”.

Wat gaat digitalisering voor Intermax zelf betekenen?

“Wij ademen en leven digitaal. Wat we merken is dat het tempo van de digitalisering nog steeds elke paar maanden omhoog gaat. Je moet jezelf iedere 5 jaar weer opnieuw uitvinden! Nieuwe technologieën en steeds meer instrumenten worden ontwikkeld, die we kunnen gebruiken om aan onze klanten te leveren. Dat betekent voor Intermax dat wij nog meer dan voorheen, moeten kijken naar de kwaliteit van IT-diensten in de markt. Het is ook niet voor niets dat Intermax al sinds haar oprichting eind vorige eeuw ook met een maatschappelijke bril om zich heen kijkt. Waar hebben we een gezamenlijke pijn die we beter collectief kunnen oplossen?

Zo zijn we het initiatief gestart van de Anti-DDoS wasstraat in Nederland. Eigenlijk zoals een coöperatie. Je gaat samenwerken, omdat dat slimmer is dan ieder voor zich. bijvoorbeeld bij DDoS aanvallen, waar online criminelen zoveel internetverkeer opzettelijk naar je server sturen, zodat die krakend tot stilstand komt. Met de Anti-DDoS wasstraat vangen we voor bijna heel Nederland die DDoS aanvallen op, maken voor het vuile internetverkeer een tijdelijke omleiding door de wasstraat en het schone internetverkeer kan gewoon door. De kosten van de Anti-DDoS wasstraat zijn nu veel lager en de kwaliteit beter dan wanneer ieder voor zich dit had opgepakt. Andere IT-bedrijven kunnen zich nog aansluiten bij de Anti-DDoS wasstraat”.

Hoe kan de gemeente Rotterdam ondernemers in de digitale economie ondersteunen?

“De gemeente heeft een neutrale positie. Dat betekent dat mkb-ondernemers via de kanalen van de gemeente de juiste informatie moeten kunnen vinden, zodat zij kunnen beoordelen hoe ze beschikbare IT veilig kunnen inregelen voor hun bedrijf. Dat is goed voor de Rotterdamse economie en goed voor alle Rotterdammers die erop vertrouwen dat de digitale diensten werken”. Ludo Baauw vervolgt: “Daarnaast kan de gemeente een rol spelen in het verduurzamen van de digitale economie. Bijvoorbeeld door duurzaamheidseisen te stellen aan datacenters. Het stroomverbruik van datacenters kan daarmee teruggedrongen worden. En de gemeente blijft natuurlijk belangrijk voor up-to-date regelgeving en toezicht”.

Hoe sluit het onderwijs in Rotterdam aan op de digitale economie?

“Laat ik eerlijk zijn. Het is voor ons als professionals al een uitdaging om het tempo van de innovaties in digitalisering goed te volgen. Voor het onderwijs is die uitdaging nog groter, want lesprogramma’s en boeken hebben nu eenmaal een langere doorlooptijd nodig. Wij hebben ons als Intermax daarom verbonden aan een opleiding die duaal leren aanbiedt, de Cloud IT Academy. De jongeren komen drie dagen in de week bij ons in dienst als volwaardig medewerker en twee dagen in de week gaan ze naar school. In de praktijk ervaren ze de laatste technologieën en werkprocessen, die dan tijdens de lessen op school getoetst en verbreed worden. Dit model van duaal leren mag van ons op nog veel meer plekken in Rotterdam worden aangeboden door onderwijsinstellingen. Je leert het niet alleen uit een boek, je moet het ook gewoon doen!”.

Lees hier van nog vier andere Rotterdamse ondernemers hun visie op de digitale economie.

Deel deze pagina