Docklab

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid
    • Innovatie
    • Smart Energy Systems

Met een investeringsplatform dat gebruikmaakt van blockchain, wil Docklab de energietransitie versnellen. De onderneming in spe heeft medio 2022 de SES-subsidie toegekend gekregen. Met de subsidie worden de eerste pilots uitgezet.

Afbeelding Investeringsplatform ILSA.tech

ILSA.tech, zo gaat het platform heten. De beoogd CEO, Sunny de Roo, legt uit hoe het werkt: “Via het platform kunnen bewoners en het midden- en kleinbedrijf investeren in lokale, duurzame projecten. Denk bijvoorbeeld aan een zoninstallatie op het dak van een school in de buurt. Dat doen ze door middel van blockchaintechnologie: een veilige, transparante en toegankelijke manier om grote projecten te financieren met kleine aandelen.”

Onderzoek naar investeringsgedrag

Geld en ruimte zijn de twee grootste hordes als het gaat om het realiseren van duurzame projecten in Rotterdam. Volgens De Roo is het platform daarom noodzakelijk. “We brengen drie belangrijke partijen bij elkaar. De gemeente faciliteert het platform, de projectontwikkelaars presenteren hun projecten en burgers en het mkb kunnen investeren.”

Dankzij de SES-subsidie doet Docklab de komende maanden onderzoek naar het investeringsgedrag van Rotterdammers. “Tegelijkertijd bekijken we welke drie projecten geschikt zijn als pilot. We richten ons voorlopig op zonne- en windenergie en de opslag van energie. Idealiter komen daar later start-ups en wellicht vastgoed bij.”

Voor de pilots gaan De Roo en zijn team de komende tijd op zoek naar ‘communities met potentiële investeerders’. “En met ruimte voor een dergelijk project. We kijken naar publieke organisaties waar mensen zich mee verbonden voelen, zoals sportverenigingen of de bibliotheek op de hoek.”

Voor een laag bedrag instappen

De innovatie van het platform zit volgens De Roo in het blockchain investeringsmodel. “Daardoor kan je voor een relatief laag bedrag – zo’n € 100 – instappen in een project dat in jouw wijk of bij jouw sportclub wordt gerealiseerd. Dat zorgt voor meer binding met een duurzame stad en voor meer burgerparticipatie.” Investeren levert volgens hem altijd iets op: “We zorgen voor een vast rendement en we laten de investeerders delen in de opbrengsten.”

Informatie

Meer informatie

Wil je meer weten over de innovatie van Docklab? Klik dan hier.

Deel deze pagina