DOT groeit uit zijn jasje

Klein beginnen, doorpakken en groeien. Dat was de indruk bij een werkbezoek aan Delft Offshore Turbines (DOT). Neem dat groeien maar letterlijk want de omvang van de machines wordt al snel zó groot dat zelfs de enorme fabriekshal te klein wordt. Op 31 januari ontving het team van DOT een kleine gemeentelijke delegatie van specialisten van de afdelingen planologie, ingenieursbureau en duurzaam met wethouder Zeegers voor een bezoek in de oude kabelfabriek hallen aan de Schie in Delft.
Green SOCCS
De innovatie die we daar zien is de Green SOCCS machine. Een al eerder bedacht idee, dat nu verder wordt uitgewerkt. Er is een groeiende behoefte aan kabels en leidingen door noodzakelijke huizenbouw, het uitbreiden van het stroomnet door elektrificatie. Ondertussen willen we de natuur sparen en overlast bij aanleg beperken. Daarom is Green SOCCS een slimme oplossing. Met Green SOCCS kunnen kabels ondergronds worden gelegd zonder dat er sleuven gegraven hoeven te worden. “Het is alsof je een sok afrolt,” legt Molenaar uit. “Terwijl de boorkop de grond in gaat, wordt de stalen mantelbuis ter plaatse gemaakt en achter de boorkop uitgerold. Dit systeem zorgt ervoor dat de mantelbuis direct wordt aangelegd zonder het risico dat het boorgat instort.”

Het is nu een proefopstelling voor een dunne buis van bijna 5 centimeter doorsnede. De techniek heeft zich al bewezen met een buis van beperkte diameter, door een vertikale boring naar 500 meter diepte en vervolgens bijna 1500 meter horizontaal . Nu is er behoefte aan een geschikte plek en toepassing om het groter op te zetten. Groter betekent over een langere afstand, en met grotere diameter buizen tot ongeveer 35 centimeter. In principe kun je onder de Waddenzee of Westerschelde door, of onder bebouwd gebied. Dit is het grote voordeel van SOCCS, onzichtbaar aanleggen zonder natuur of bovengrondse activiteiten te storen.
Gentle Driving of Piles
Er was nog meer innovatie te zien in de grote hal. DOT gaf een demonstratie van het slimmer plaatsen van monopile funderingen in het water voor windturbines. De techniek lijkt op het wrikken van een tentstok in het zand waarmee je die dieper in de grond kunt duwen. In het groot kan dat dus ook, met de juiste frequentie en kracht. Dat gaat sneller, stiller en goedkoper dan heien. En heien is tegenwoordig steeds moeilijker door regels om overlast aan het onderzeeleven te beperken.
De testopstelling voor het plaatsen van een buisfundering met een doorsnede van ruim 2 meter is best groot maar past in de hal. Voor een groter model van uiteindelijk 7-11 meter doorsnede die voor nieuwe windmolens nodig is heb je een enorme kraan nodig. Zowel DOT als Ampelmann Operations zijn betrokken bij het consortium dat deze techniek gaat toepassen. De aanwezigen zijn onder de indruk van wat ze zien. Mooi dat het ook circulair is, doordat de buizen opnieuw gebruikt kunnen worden. En de techniek levert mogelijk oplossingen bij funderingsaanpak. Bij het bouwen van windturbines is er minder geluidsoverlast wat het proces veel makkelijker maakt. David Molenaar van DOT vult aan dat er veel minder staal nodig is voor een monopile, dus scheelt kosten en spaart grondstoffen. Bij het opschalen naar grotere doorsnede buizen is meer ruimte nodig, en een plek om te testen. Die zoekt DOT nu ook, het liefst in de havens van Rotterdam!

Rol van de gemeente
De gemeente Rotterdam heeft aan DOT een subsidie verstrekt uit het Smart Energy Systems programma (SES) voor zowel de Green SOCCS techniek als het Gentle Driving of Piles-project. Want het is een belangrijke innovatie om de energietransitie met een zo klein mogelijke impact op de omgeving te laten verlopen. En dat is hard nodig, daarom helpt Rotterdam hier ondernemers bij. Interesse in deze innovatie of meer weten over de mogelijkheden in het SES? Lees meer op Smart Energy Systems | Ondernemen010 over het programma, Green SOCCS en andere projecten.