DUO for a JOB: samen op weg naar succes
Zo’n 10 jaar geleden is het initiatief DUO for a JOB in België opgezet. In september 2021 is in Rotterdam de eerste Nederlandse vestiging geopend. Marije Pronk, sociaal ondernemer en directeur van de vestiging in Rotterdam, legt uit wat DUO for a JOB precies doet en wat de plannen voor de toekomst zijn.
Het mentoring-programma
“De kern van DUO for a JOB is ons mentoren programma, waarbij we jongeren met een migratieachtergrond koppelen aan 50-plussers” vertelt Marije. “Daarbij hebben we drie doelstelling voor ogen. Ten eerste willen we deze jongeren echt op weg helpen naar de arbeidsmarkt, want we zien dat de kansen daar niet altijd even eerlijk en gelijk zijn. We geven jongeren dus een duwtje in de rug om duurzaam werk op hun niveau te vinden.
Ten tweede constateren we bij veel 50-plussers een groot onbenut potentieel. Ze hebben vaak veel werkervaring, veel levenservaring, kennen de maatschappij en de systemen, maar ze kunnen deze kennis niet altijd even nuttig inzetten voor de maatschappij – terwijl ze dat vaak wel willen. Die mensen proberen we dus een platform te bieden om op hun manier een steentje bij te dragen.
Ten derde doen we het om mensen vanuit verschillende generaties en culturen samen te brengen. We zien, ook in Rotterdam, dat mensen steeds meer in hun eigen bubbel leven, met mensen die op ze lijken, zowel qua achtergrond als qua uiterlijk. Toch lijkt er ook sprake van een intrinsieke wens om meer met elkaar in contact te komen, maar dit blijkt vaak moeilijk. Er spelen toch vooroordelen en stigma’s, soms lijkt er zelfs sprake van enige angst voor het onbekende. Dat proberen we dus te doorbreken door mensen met elkaar in contact te brengen. En zo zien we dus dat de angst wegvalt, mensen meer begrip voor elkaar krijgen, en elkaar zelfs echt kunnen inspireren. Op die manier proberen we binnen de stad ook ons steentje bij te dragen aan de sociale cohesie.”
De jongeren
“Jongeren kunnen zichzelf bij ons aanmelden, via diverse kanalen” vervolgt Marije. “Dat kan bijvoorbeeld via het jongerenloket van de gemeente, en ook via de afdeling Werk en Inkomen of de afdeling die statushouders op weg helpt. Maar ze kunnen zich ook direct bij ons melden, soms komen jongeren bijvoorbeeld bij ons terecht via vrienden of familie die al bij ons actief zijn. Het kan ook via andere stichting en organisaties zijn, kan via sociale media zijn, eigenlijk echt van alles. Het belangrijkste voor ons is dat het altijd op een vrijwillige basis is. Het is geen plaatsing waarbij gezegd wordt, je moet dit traject nu gaan doen.”
De mentoren
“Ook de mentoren komen via verschillende kanalen bij ons uit. Mond-op-mond, we zijn weleens op de radio geweest. Ook melden mensen zich vaak via vrijwilligers platform Zorgzaam010. Na aanmelding volgen de mentoren een infosessie. Als ze dan denken, dit is iets voor mij, doen we een intakegesprek. Daarna volgt een opleiding bestaande uit 8 modules waarin we ze meenemen in allerlei thema’s die wij belangrijk vinden voor het mentorschap. Zo hebben we bijvoorbeeld een training waarin we vertellen wat voor organisaties en instanties er allemaal aanwezig zijn in Rotterdam die kunnen helpen bij de begeleiding van zo’n jongere. Die modules hebben we gedeeltelijk zelf ontwikkeld. De trainingen worden deels verzorgd door externe partners, de andere helft verzorgen wij zelf. De mentoren werken op vrijwillige basis.”
De resultaten
“De duo’s werken samen voor een vaste termijn. Vaak doen ze dat hier op kantoor, maar het staat ze ook vrij om ergens anders in de stad samen te komen als ze dat fijner vinden” aldus Marije. “De duo’s komen gedurende 6 maanden zo’n 2 á 3 uur per week samen. Na die 6 maanden ronden we het traject af en hebben we een evaluatiemoment met het duo. Voorafgaand aan het evaluatiegesprek vullen ze al een hele enquête in, daar vragen we al om allerlei resultaten met betrekken tot studie of werk. Maar we stellen ook vragen als: Wat is nu jouw begrip van de Nederlandse arbeidsmarkt? Hoe gaat het met je taalniveau? Ben je zelfstandiger? Heb je meer zelfvertrouwen? Allemaal harde en zachten factoren die we op die manier meetbaar proberen te maken. Verder kijken we vooral ook vooruit, naar hoe de jongeren vanaf dat moment zelf verder zullen gaan.”
De toekomst
“We hebben dit jaar 35 duo’s opgestart en meer mentoren getraind” vertelt Marije. “Dus we hebben best veel mentoren beschikbaar voor jongeren. 1 mentor wordt altijd gekoppeld aan 1 mentee gedurende de 6 maanden, waarna de mentor kan zeggen dat ze nog een keer een jongere willen begeleiden. Dat zien we gelukkig best vaak, en daar zijn we blij mee, want iemand die voor een tweede keer gaat begeleiden neemt al die ervaring natuurlijk mee. En het laat zien dat het voor de 50-plussers ook een interessante ervaring is. Onze doelstelling voor volgend jaar is dan ook: meer duo’s maken. Dat betekent ook echt bekender worden onder jongeren, bekender worden onder 50-plussers, en zo meer mensen bereiken.”
Om DUO for a JOB te helpen haar doelstellingen te bereiken, ziet Marije ook een rol voor de gemeente Rotterdam weggelegd. “We hebben onlangs een subsidie ontvangen van Citylab010, daar zijn we al ongelofelijk blij mee. Daarnaast zou het ons ook helpen om toegang te krijgen tot verschillende netwerken. Ten eerste netwerken van sociale ondernemingen die vergelijkbaar werk doen, zodat we kunnen samenwerken en van elkaar kunnen leren. Maar ook netwerken van andere specialistische hulpverlening. Het komt namelijk voor dat we tijdens een traject merken dat een jongere gebaat is bij hulp of zorg die wij niet direct kunnen bieden. Kortere lijntjes met dergelijke organisaties zouden ons meer mogelijkheden bieden om jongeren in de toekomst nog beter te helpen.”