>

Locatiescan helpt starters bij oriëntatie op vestigingsplaats

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Het starten van een eigen bedrijf blijft populair. Om starters te helpen bij het maken van hun bedrijfsplan ontwikkelde KVK samen met het CBS de Locatiescan. Deze tool geeft op gemeente- en wijkniveau informatie over doelgroep en concurrentie. Gemeenten gebruiken de scan in hun dienstverlening aan ondernemers.

Ruud Mannaart, adviseur bij KVK, is vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van de Locatiescan. “Uit vraaganalyse bleek dat (startende) ondernemers vooral worstelen met het marketinggedeelte van hun bedrijfsplan. Waar vind je bijvoorbeeld cijfers over de doelgroep en concurrenten? Met de Locatiescan krijg je snel een beeld bij de juiste vestigingsplaats." Ook kun je vestigingsplaatsen vergelijken. Hiervoor vul je via de website je branche en gekozen vestigingsplaats(en) in.

Handige tool voor gemeenten

William Roelofsen, werkzaam op de afdeling Onderzoek en Statistiek bij de gemeente Almere, is enthousiast over de Locatiescan. “Gemeentes krijgen regelmatig vragen over cijfers van aspirant-ondernemers. De informatie is meestal wel voorhanden maar niet altijd. De Locatiescan biedt deze statistieken gericht en gebundeld aan. Een handige en praktische tool die absoluut in een behoefte voorziet. En vooral, het bespaart ons tijd.” Hij wees zijn collega’s van de afdeling Economische Zaken op het bestaan ervan zodat zij ondernemers erop kunnen wijzen. Ook voor de afdeling Werk en Inkomen is de scan een handig hulpmiddel. “Voor mensen met een uitkering is de start van een eigen bedrijf een aantrekkelijke mogelijkheid om aan de slag te gaan. De wet biedt hiervoor voldoende ruimte. Een van de voorwaarden is wel dat er een onderbouwd plan moet liggen”, vertelt Mannaart.

25.000 downloads

Ondernemers in branches gericht op de consument (zoals horeca, detailhandel en persoonlijke dienstverlening) kunnen online, 24/7 cijfers opvragen over de doelgroep en de concurrentie in een vestigingsplaats. De afgelopen 2 jaar zijn ruim 25.000 scans gedownload. De gemiddelde waardering van de scan is een 8.

Direct in huis

Binnen enkele minuten ontvangt de aanvrager een rapport per e-mail, waarin de beoogde vestigingsplaats in kaart is gebracht. De gegevens van de gekozen locatie worden afgezet tegen het Nederlands gemiddelde en, indien gewenst, met een zelf gekozen andere gemeente of wijk. De volgende gegevens staan in het rapport:

  • aantal inwoners (inclusief leeftijd, geslacht, samenstelling huishoudens en inkomen),
  • herkomst van inwoners,
  • aantal branchegenoten (inclusief starters en stoppers),
  • overlevingskansen van ondernemingen na 1 tot 5 jaar gebaseerd op historische gegevens,
  • aantal mogelijke zakelijke klanten.