Een circulair platform voor pre-loved electronica

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Circulair

Rotterdam zit vol met innovatieve ondernemers. Van innovators die werken aan het oplossen van de problemen van vandaag, van duurzaamheid tot inclusiviteit en alles daartussenin. Voor Rotterdam en daarbuiten.

Een nieuwe bestemming voor e-waste

De oprichters van Valyuu werkten als student jarenlang bij T-mobile en verbaasden zich over de hoeveelheid telefoons en tablets die mensen in de kast laten liggen en gewoon een nieuwe aanschaffen. Ze wilden iets doen aan de berg elektronisch afval ofwel e-waste door een nieuwe bestemming te vinden voor smartphones, tablets en andere elektronica.

Een matchingplatform voor elektronica

Oprichter Ferhat: ’60 procent van de mensen geeft hun gebruikte elektronica geen tweede leven. Veel mensen vinden het gedoe. Je moet foto’s nemen, data verwijderen, onderhandelen met kopers. En aan de andere kant zie je ook dat kopers het lastig vinden. Het gaat vaak ook niet om kleine bedragen. Dus je wilt als koper ook zekerheid dat je iets goeds aanschaft. Valyuu wil het kopen en verkopen van elektronica voor beide partijen vergemakkelijken. We controleren de producten op gebreken, maar wij bieden alleen producten aan die niet zijn gerepareerd. Zodra er een nieuw scherm, batterij of andere reparatie nodig is, haalt een apparaat Valyuu niet. Dan koppelen we deze aan een refurbished partij. Ieder product krijgt bij ons een product paspoort voordat het wordt doorverkocht. En wij nemen ook de garantie op ons. Daarnaast koppelen wij consumenten aan consumenten. Er zitten dus niet nog 4 schakels tussen. Hierdoor is de aanschaf van je apparaat laagdrempelig en overzichtelijk. Eigenlijk zijn wij meer een matchingplatform.

We creëerden een laagdrempelige en aantrekkelijke manier om je gebruikte spullen aan te bieden.’

Ferhat Topuz, mede-oprichter Valyuu

Van de eettafel naar hartje Rotterdam

’Het idee voor Valyuu startte letterlijk aan de eettafel van de moeder van een van mijn partners’, vertelt Ferhat. ’In die tijd kochten en verkochten we iphones via verschillende kanalen en die lagen dan uitgestald op haar eettafel. Dat werd natuurlijk een beetje te gek, dus verhuisden we naar een kamertje in een garage. Na nog een klein kantoor in Gorinchem zijn we uiteindelijk terecht gekomen op een mooie centrale plek in Rotterdam’.

Linkjes leggen

Up!Rotterdam schoot Valyuu te hulp bij het vinden van het juiste netwerk. Ferhat: ’Door Up!Rotterdam zijn we in een netwerk terecht gekomen waardoor we essentiële linkjes hebben kunnen leggen die hebben geleid tot ons huidige succes en investeringen. In 2021, toen we nog geen funding hadden, hebben we meegedaan aan de Startup Roulette op het Upstream festival. Naar aanleiding daarvan hebben we een netwerk opgebouwd en leerden we mensen kennen die uiteindelijk in ons hebben geïnvesteerd. Toegang tot kapitaal is belangrijk in deze scene’.

Ondernemen in Rotterdam

Als ondernemer moet je ergens wel een beetje een hosselaar zijn om dingen voor elkaar te krijgen, vindt Ferhat. Het heeft tijd en toewijding nodig. ’Je gaat heel veel ‘nee’ krijgen maar ook dan moet je doorzetten en steeds weer een nieuwe ingang weten te vinden’.

Deel deze pagina