• Inhoudstype:
    • Nieuws
  • Thema’s:
    • Circulair
    • Duurzaamheid

Een doorbraak in de recycling van plastic

Wethouder Bonte verricht de openingshandeling bij start-up Obbotec - plasticscheider
foto: Jan van der Ploeg

Start-up OBBOTEC heeft in Plant One in de Rotterdamse Botlek een innovatieve demonstratieinstallatie voor plasticrecyling gebouwd: Selectieve Plastic Extractie (SPEX).
In de installatie worden gebruikte plastics, waaronder plasticfolies, met behulp van een nieuw soort oplosmiddel, verwerkt tot een nieuwe zuivere grondstof. 99% van de plastic grondstof dat hierbij overblijft is zo zuiver dat het weer ingezet kan worden voor nieuwe verpakkingen. Op vrijdag 22 april 2022 opende wethouder duurzaamheid Arno Bonte de nieuwe installatie.

Plasticfolies eindelijk recyclebaar

Tot nu toe waren plasticfolies slecht recyclebaar. Dankzij de nieuwe technologie van OBBOTEC kunnen ook andere plastics, die bijvoorbeeld in shampooflessen worden toegepast, in een goede kwaliteit worden gerecycled. De winst van dit recycleproces is bijna 100% omdat alleen de vieze delen en andere plastics eruit gehaald worden.

CO2-winst

De kracht van het recyclen op deze manier voor de toekomst is groot. In Nederland is er ongeveer 300.000 ton onverwerkte afvalplastics beschikbaar voor deze vorm van recycling. Dit kan op jaarbasis leiden tot 0,9 mln ton minder CO2-uitstoot . Ongeveer de helft daarvan is directe uitstootreductie.

Circulaire initiatieven

Ben je ondernemer en heb je een goed idee tegen de plasticproblematiek? De gemeente helpt je graag op weg om jouw businessplan te realiseren! Met de circulaire subsidieregeling kan je tot 50% van je projectkosten gefinancierd krijgen, tot een maximumbedrag van € 5000.

Het Circulair Loket

Het Circulair Loket is hét startpunt voor al je vragen over ondernemen met afval. Wanneer mag je reststromen wel of niet gebruiken en waar moet je zijn om dat geregeld te krijgen? Dien je vraag in en krijg gratis en vrijblijvend advies op maat. Het loket is voor ondernemers in regio Rotterdam die ondernemen met afval of dat willen gaan doen. Van startups tot MKB bedrijven en grotere organisaties.

Deel deze pagina