Man in een kantoor met computers en bureau's.

Een gezonde toekomst voor jouw bedrijf in 10 stappen – stap 10

 • Inhoudstype:
  • Artikel
 • Thema’s:
  • Digitaal
  • Duurzaamheid
  • Ondernemerschap

Hoe zorg je ervoor dat jij als ondernemer ook morgen, volgende week en over een paar jaar een gezond bedrijf hebt? Om het ondernemers makkelijker te maken, is er nu een handig 10-stappen plan.

Er zijn in totaal drie fasen: eerst kijk je naar de huidige situatie, dan bedenk je wat mogelijkheden zijn en vervolgens pas je de beste toe én blijf je de boel in de gaten houden. Hier op Ondernemen010.nl leggen we elke week één stap uit. Zet je elke stap, dan ben ook jij klaar voor een succesvolle toekomst als ondernemer! In de vorige stap heb je de twee belangrijkste strategische keuzes voor je bedrijf bepaald.

Stap 10: Hou je businessplan up-to-date

Als je alle stappen die er nodig zijn om jouw bedrijf toekomstbestendig te maken hebt uitgevoerd (je vindt ze hier), is het zaak om er voor te zorgen dat je in onze snel veranderende wereld altijd bij blijft. Klaar voor de toekomst betekent namelijk vooral dat je als ondernemer flexibel blijft, zodat je op allerlei ontwikkelingen kunt inspelen. Het maakt je weerbaar voor dingen die je aan ziet komen (de energietransitie is een mooi voorbeeld) én voor ingrijpende ontwikkelingen die je niet zag aankomen (bijvoorbeeld de coronapandemie of de oorlog in de Oekraïne). De sleutel is dat je jouw plannen en de uitvoering daarvan blijft monitoren. Dat doe je op vier manieren:

 1. Je blijft scherp met de balanced scorecard op de vier perspectieven.
 2. Je zorgt dat jouw informatie- en signaleringssystemen up-to-date zijn.
 3. Je stelt als dat nodig is je businessplan bij.
 4. Zorg dat je minimaal ieder jaar de FutureFitTest een keer uitvoert.

Toekomstbestendig ondernemer

Heb je de tien stappen doorlopen? En heb jij de filosofie en de tools ervan omarmd? Dan heb je daarmee als ondernemer een scherp oog ontwikkeld voor wat het betekent om toekomstbestendig te ondernemen om daarmee blijvend succesvol te zijn!

Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen over hoe jouw bedrijf in tien stappen klaar bent voor de toekomst.

Meer weten over toekomstbestendig ondernemen?

Mkb Actieprogramma

Met het Mkb Actieprogramma zetten we stevig in op toekomstbestendig ondernemerschap.  Zo helpen we Rotterdamse mkb’ers niet alleen sterker te worden, maar we bereiden ze ook voor op de toekomst.

Mkb actieprogramma

Meer weten over toekomstbestendig ondernemen en het Mkb Actieprogramma?

Deel deze pagina