groep mensen bekijken plattegrond op een tafel

Stap 2: Zet een toekomstgericht informatie- en signaleringssysteem op

  • Inhoudstype:
    • Artikel
  • Thema’s:
    • Digitaal
    • Duurzaamheid
    • Ondernemerschap

Hoe zorg je ervoor dat jij als ondernemer ook morgen, volgende week en over een paar jaar een gezond bedrijf hebt? Om het ondernemers makkelijker te maken, is er nu een handig 10-stappen plan.

Er zijn in totaal drie fasen: eerst kijk je naar de huidige situatie, dan bedenk je wat mogelijkheden zijn en vervolgens pas je de beste toe én blijf je de boel in de gaten houden. Hier op Ondernemen010.nl leggen we elke week één stap uit. Zet je elke stap, dan ben ook jij klaar voor een succesvolle toekomst als ondernemer! In stap 1 heb je bepaald hoe toekomstbestendig jouw bedrijf nu is.

Stap 2: Zet een toekomstgericht informatie- en signaleringssysteem op

Het allerbelangrijkste om jouw onderneming toekomstbestendig te maken? Informatie! Weten wat er speelt, zowel buiten als binnen je bedrijf is essentieel, want het laat zien welke trends, kansen, bedreigingen en risico’s er zijn of eraan kunnen komen. Er is een aantal stappen dat je kunt volgen om een goed informatiesysteem op te zetten:

  1. Analyseer je klantenbestand. Weten voor wie je werkt en wat klanten bijdragen aan de omzet is een eerste belangrijke stap. Ben je afhankelijk van één of twee grote klanten? Dan kan dat gevaarlijk zijn als er een wegvalt. Of heb je veel eenmalige klanten? Bespreek de lijst met je werkgroep en kijk voor wie je eventueel nog meer kan doen of bedenk of je meer klanten nodig hebt.
  2. Bepaal welke informatie je van klanten nodig hebt. Wat is voor jou belangrijk om te weten van ontwikkelingen bij je klanten? Dat kan gaan over voor jou belangrijke contactpersonen die vertrekken of bijvoorbeeld een ander inkoopbeleid. Allemaal zaken met mogelijke gevolgen voor jouw bedrijf.
  3. Bepaal welke ontwikkelingen je wilt volgen. Informatie kan van alles zijn. Economische factoren zijn uiteraard belangrijk, maar ook veranderende sociale normen. Maar ook demografische ontwikkelingen als vergrijzing en de hoeveelheid eenpersoonshuishoudens. Verder spelen technologie, het klimaat en de politiek een rol. Breng goed in kaart wat voor de toekomst van jouw bedrijf bepalende ontwikkelingen zijn.
  4. Benut je informatiebronnen. Waar haal jij je informatie vandaan? Zijn dat medewerkers, concullega’s of openbare bronnen?
  5. Maak een plan van aanpak. Met je werkgroep kun je een plan van aanpak maken om dit echt te laten werken. Wie is verantwoordelijk voor het verzamelen van welke informatie? Let op: beperk je tot wat je echt nodig hebt, kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit.
  6. Leg de informatie vast. Of het nu een mappenstructuur op je computer is of een ander systeem, zorg voor overzicht. Alleen dan is jouw informatie ook te gebruiken. Koppel vooral terug wat je met de informatie die je hebt gekregen doet, dat houdt mensen betrokken.
  7. Kom geregeld bij elkaar. Organiseer eens in de zoveel tijd een bijeenkomst met je werkgroep (tenminste eens per kwartaal, in het begin vaker). Je kunt zo de stand van zaken bespreken en eventueel dingen bijstellen.
  8. Bepaal vervolgacties. Als je weet welke informatie (mogelijk) een rol gaat spelen, kun je vervolgacties bepalen. Maak afspraken over wie wat doet en hoe jullie het nakomen van afspraken monitoren.

Al met al zal het zeker wennen zijn om hiermee te beginnen, maar snel genoeg wordt duidelijk dat het verzamelen van informatie nodig is en tot goede vervolgstappen zal leiden. Mooi, want dat maakt het nog interessanter voor de leden van jouw team om mee te denken.

Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen over hoe jouw bedrijf in tien stappen klaar bent voor de toekomst.

Meer weten over toekomstbestendig ondernemen?

Mkb Actieprogramma

Met het Mkb Actieprogramma zetten we stevig in op toekomstbestendig ondernemerschap.  Zo helpen we Rotterdamse mkb’ers niet alleen sterker te worden, maar we bereiden ze ook voor op de toekomst.

Mkb actieprogramma

Meer weten over toekomstbestendig ondernemen en het Mkb Actieprogramma?

Deel deze pagina