Rotterdam Capital Days - foto Daniël Verkijk

Een gezonde toekomst voor jouw bedrijf in 10 stappen – stap 5

 • Inhoudstype:
  • Artikel
 • Thema’s:
  • Digitaal
  • Duurzaamheid
  • Ondernemerschap

Hoe zorg je ervoor dat jij als ondernemer ook morgen, volgende week en over een paar jaar een gezond bedrijf hebt? Om het ondernemers makkelijker te maken, is er nu een handig 10-stappen plan.

Er zijn in totaal drie fasen: eerst kijk je naar de huidige situatie, dan bedenk je wat mogelijkheden zijn en vervolgens pas je de beste toe én blijf je de boel in de gaten houden. Hier op Ondernemen010.nl leggen we elke week één stap uit. Zet je elke stap, dan ben ook jij klaar voor een succesvolle toekomst als ondernemer! In de vorige stap heb je de twee belangrijkste strategische keuzes voor je bedrijf bepaald.

Stap 5: Voorbereiden van verschillende toekomstscenario’s

We gaan in deze stap verder met de twee belangrijkste strategische keuzes die je bij stap 4 hebt vastgesteld zoals we in een eerder artikel beschreven. Het doel van stap 5 is het voorbereiden van verschillende toekomstscenario’s. Daarbij gebruiken we een handig hulpmiddel: een assenkruis. 

Om te beginnen is het goed om te weten dat er twee soorten scenario’s zijn: omgevingsscenario’s en doelscenario’s. Welke je kiest, hangt af van het doel dat je wilt bereiken. De eerste maak je om een mogelijke toekomst van de wereld te schetsen. Bijvoorbeeld: hoe zal de wereld er in 2035 uit zien, als we een heel stuk verder zijn met de energietransitie?  Als individuele ondernemer heb je natuurlijk weinig controle over dit soort ontwikkelingen. Daarom kun jij je beter focussen op de toekomst van specifiek jouw bedrijf en dan zijn doelscenario’s een handig hulpmiddel. Voor een dierentuin zou dat bijvoorbeeld kunnen betekenen: hoe ziet onze dierentuin eruit als dieren niet meer de kern zijn in de toekomst? Of: hoe ziet onze dierentuin eruit als we meer willen doen met onderwijs en educatie? Een doelscenario helpt je dus om in gedachten jouw bedrijf al om te bouwen naar een ideaalbeeld dat je voor ogen hebt. Het gaat om een lange termijndoel, waar je de komende jaren naar toe wilt werken.

Handig hulpmiddel: het assenkruis

Het assenkruis gaat je helpen de twee strategische keuzes uit stap 4 verder uit te werken. De ene keuze vormt de X-as, de andere de Y-as. Een voorbeeld: de keuze voor een verhuizing zodat je bedrijf kan groeien op de X-as en de uitbreiding van de dienstverlening naar woningisolatie en -renovatie op de Y-as. Ze gaan van uitersten: ik doe niks met de keuze (alles blijft zoals het is) of ik doe er alles aan om hem totaal uit te werken (je verandert).

Vier scenario’s voor de toekomst van jouw bedrijf

Op deze manier krijg je vier vlakken, dus vier scenario’s.

 1. Ik doe niets met keuze X en ik doe niets met keuze Y vormen dan één scenario (niet verhuizen, geen uitbreiding van de dienstverlening).
 2. Ik doe wel iets met X maar niet met Y de tweede (wel verhuizen, niets met uitbreiding van de dienstverlening).
 3. Ik doe wel iets met Y maar niets met X (wel uitbreiding van de dienstverlening, niet verhuizen)
 4. Ik doe zowel iets met X als met Y het vierde scenario (én verhuizen én uitbreiding van de dienstverlening).

Misschien heb je meteen een voorkeur, maar het is nog niet de bedoeling dat je meteen kiest. In de volgende stap ga je eerst deze scenario’s uitwerken, zodat je met meer onderbouwing kunt kiezen voor de meest passende strategie om toekomstbestendig te blijven ondernemen.

Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen over hoe jouw bedrijf in tien stappen klaar bent voor de toekomst.

Meer weten over toekomstbestendig ondernemen?

Mkb Actieprogramma

Met het Mkb Actieprogramma zetten we stevig in op toekomstbestendig ondernemerschap.  Zo helpen we Rotterdamse mkb’ers niet alleen sterker te worden, maar we bereiden ze ook voor op de toekomst.

Mkb actieprogramma

Meer weten over toekomstbestendig ondernemen en het Mkb Actieprogramma?

Deel deze pagina