Stap 9: Organiseer de uitvoering van je businessplan
Hoe zorg je ervoor dat jij als ondernemer ook morgen, volgende week en over een paar jaar een gezond bedrijf hebt? Om het ondernemers makkelijker te maken, is er nu een handig 10-stappen plan.
Er zijn in totaal drie fasen: eerst kijk je naar de huidige situatie, dan bedenk je wat mogelijkheden zijn en vervolgens pas je de beste toe én blijf je de boel in de gaten houden. Hier op Ondernemen010.nl leggen we elke week één stap uit. Zet je elke stap, dan ben ook jij klaar voor een succesvolle toekomst als ondernemer! In de vorige stap heb je het droomscenario verwerkt in het businessplan.
Stap 9: Organiseer de uitvoering van je businessplan
Nu is het tijd om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Wat ook betekent dat je moet sturen en blijven bijsturen op de uitvoering. Om te zorgen voor een goede samenhang tussen alle acties, doelen en resultaten, is het handig een tool te gebruiken, zoals de balanced scorecard. Die is is makkelijker in gebruik dan je denkt en zowel jij als je werkgroep kunnen er snel mee uit de voeten.
De Balanced scorecard
Deze tool is ontwikkeld door David Norton en Robert Kaplan. Het helpt je jouw visie te vertalen naar concrete acties. Met de balanced scorecard bekijk je je bedrijfsvoering steeds vanuit vier samenhangende perspectieven: financieel, markt, interne processen en leren & ontwikkelen. Per perspectief werk je die verder uit naar:
- Wat zijn de doelen die je het komend jaar/de komende jaren wil bereiken?
- Wie zorgt ervoor dat het doel bereikt wordt, wie is de ‘eigenaar’?
- Hoe vertaal je de doelen in concrete resultaten, per jaar en per kwartaal?
- Welke maatregelen en acties zijn nodig om die resultaten te kunnen bereiken?
- Welke indicatoren gebruik je om je resultaten te meten (denk aan aantallen van dit, euro’s van dat, etc.)?
Onderlinge samenhang
Hou goed die onderlinge samenhang in de gaten. Als bijvoorbeeld sommige acties richting de markt, omdat je bijvoorbeeld een extra dienst wil gaan leveren, iets langer duren dan gedacht, kan dat gevolgen hebben voor de uitbreiding van personeel. Gebruik vooral je werkgroep als klankbord. Per kwartaal of zo vaak als nodig is, kun per onderwerp vragen stellen als:
- Is er verschil tussen de verwachting (prognose) en de realiteit?
- Is dat positief, negatief of betekent het simpelweg iets anders?
- Welke acties gingen goed?
- Wat ging er anders dan verwacht?
- Welke aanpassingen van maatregelen en acties zijn nodig?
- Etc.
Een van de voordelen van werken met een balanced scorecard is dat je gaandeweg een goed signaleringssysteem opbouwt. Hiermee kun je snel en goed inspelen op wat er in de markt en in je bedrijf gebeurt.
Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen over hoe jouw bedrijf in tien stappen klaar bent voor de toekomst.
Meer weten over toekomstbestendig ondernemen?
- Mkb Actieprogramma
-
Met het Mkb Actieprogramma zetten we stevig in op toekomstbestendig ondernemerschap. Zo helpen we Rotterdamse mkb’ers niet alleen sterker te worden, maar we bereiden ze ook voor op de toekomst.