Een zorgrobot als huisgenoot

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Innovatie
    • Life Science & Health
    • Transformatie en ontwikkeling

Rotterdam zit vol met innovatieve ondernemers. Van innovators die werken aan het oplossen van de problemen van vandaag, van duurzaamheid tot inclusiviteit en alles daartussenin. Voor Rotterdam en daarbuiten.

In dit artikel vertelt Wang Long Li hoe hij de TESSA heeft ontworpen om de taken van mantelzorgers over te nemen.

De TESSA

‘Moeder, heb je al gegeten en je medicijnen ingenomen? Vergeet niet dat de huisarts zo langskomt.’ Mantelzorgers kunnen een dagtaak hebben aan dit soort telefoontjes. Daarom ontwierp Wang Long Li de TESSA om deze zorgtaken over te nemen. 

Wang vertelt: ‘Mijn vader werd jarengeleden erg ziek, en samen met mijn moeder zorgde ik voor hem. Ik heb dus van dichtbij meegemaakt hoe het is om mantelzorger te zijn. Toen ik zag hoe belangrijk de zorg is, wilde ik ook wat teruggeven. Sinds die tijd heb ik er dan ook mijn missie van gemaakt om iets te betekenen in de zorg.  

De zorg verbeteren via technologie

Ik studeerde techniek en psychologie, maar mijn interesse lag ook bij robotica. En dan met name hoe je technologie kan inzetten om de zorg te verbeteren. Ik zag namelijk dat er veel mooie dingen werden gebouwd, maar ik vroeg me ook af of het de juiste impact heeft op de menselijke kant. Ik startte een onderzoek naar ouderen en dementie, en wat de nieuwe generatie van technologie daarin kan betekenen. Zorgrobots waren er al wel, alleen werden deze vooral vanuit een industriële gedachte ontwikkeld. Het onderzoek leerde mij dat het ouderen niet gaat om gemak of comfort, maar veel meer over het behouden van de zelfstandigheid. Een vrouw met dementie zei me ooit letterlijk: ‘als de deurbel gaat, voel ik veel stress. Als er op dat moment een engeltje zou zijn die mij zou zeggen: ‘het is je kleinzoon, jullie hadden afgesproken om samen boodschappen te gaan doen’ dan zou ik me een stuk zekerder voelen’.  Zo kwam het idee van TESSA tot stand.

Door de TESSA zie je dat ouderen weer beter contact krijgen met familie en zorgverleners. 

Wang Long Li, oprichter van Tinybots

Een klein schattig bloempotje voor in huis

Momenteel ziet TESSA eruit als een klein schattig bloempotje, huiselijk, niet te technologisch, die ouderen in hun huis kunnen neerzetten. De mantelzorger of zorgverlener kan de zorgtaken, afspraken of instructies van een afstand instellen. De software staat in de Cloud en TESSA kan binnenkort ook verbonden worden met een telefoon, horloge of andere slimme apparaten. De TESSA communiceert dan met de ouderen. Bijvoorbeeld: ‘vergeet uw medicijnen niet in te nemen, kan ik nog ergens u mee helpen?’ of ‘trek uw jas aan, het is koud buiten’.  

Vestigen in Rotterdam

In 2017 is Wang met zijn bedrijf Tinybots gevestigd in Rotterdam. Deze locatie was het handigst voor zijn team. ‘Je hebt hier veel technische mensen, de TU Delft zit vlakbij en natuurlijk de Erasmus Universiteit‘, aldus Wang.  

UP!Rotterdam heeft Tinybots ondersteund om een netwerk op te bouwen in Rotterdam. Wang: ‘Het is heel knap hoe zij oprichters aan elkaar weten te verbinden. Het netwerk waar zij ons aan hebben voorgesteld is heel waardevol. Je leert van elkaar, maar ook van elkaars fouten. Ze creëren een cultuur waarin je al die lessen met elkaar kan delen, want juist wat niet goed doet kunnen goede lessen zijn‘.

De toekomst van de TESSA

We denken iedere dag na over hoe we ons product kunnen door ontwikkelen, vertelt Wang. Momenteel is zijn team bezig om iets vergelijkbaars te ontwikkelen voor mensen met aangeboren hersenletsel of autisme, zodat ook deze groep straks weer meer zelfregie heeft.  

Ondernemen in Rotterdam

Voor nieuwe ondernemers zou wil Wang meegeven: ‘het belangrijkste is om snel te leren en te blijven leren, want als iets moeilijk is (voor iedereen) en het is lastig te kopiëren, geeft je dat juist een voorsprong op concurrenten’. 

Deel deze pagina