Eerste schip op waterstof gedoopt in Rotterdam!

  • Inhoudstype:
    • Nieuws
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid
    • Innovatie
    • Maritiem

Watertaxi Rotterdam heeft haar vloot uitgebreid met een waterstof-watertaxi.

Doop Waterstof-watertaxi MSTX 22 door wethouder Chantal Zeegers
Doop Waterstof-watertaxi MSTX 22 door wethouder Chantal Zeegers
© Ries van Wendel de Joode/Watertaxi Rotterdam

Het is het eerste schip in Nederland dat op deze schone energie vaart. De waterstof-watertaxi is op 30 augustus gedoopt door wethouder Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) bij het Koninginnenhoofd, het basisstation van Watertaxi Rotterdam.

Waterstof als alternatieve brandstof

Binnen de scheepsvaart wordt nog volop gezocht naar alternatieve brandstoffen om fossiele brandstoffen te vervangen. Met de elektrische watertaxi’s was een start gemaakt om het vervoer over water ook schoner te maken. Waterstof heeft de potentie om één van de alternatieve brandstoffen te worden. Met name voor de wat langere afstanden. Pilots met waterstof, zoals deze waterstoftaxi, dragen bij aan verdere kennisontwikkeling over het gebruik en de inzet van waterstof in transport over water.

SWIM

De 12-persoons MSTX 22 is ontwikkeld door SWIM, een samenwerkingsverband van Watertaxi Rotterdam, maritiem innovator Flying Fish, waterstof/brandstofcelfabrikant zepp.solutions en venture builing studio Enviu. De gemeente Rotterdam vindt het belangrijk om de CO2-uitstoot terug te dringen en de luchtkwaliteit te verbeteren. De inzet op waterstof is van groot belang voor de verduurzaming van de haven. Samen met o.a. bedrijven, kennisinstellingen, het Havenbedrijf en de provincie Zuid-Holland zet de gemeente Rotterdam alles op alles om te zorgen dat Rotterdam de duurzaamste haven en de waterstofhoofdstad van Europa wordt.

“Heel mooi om te zien hoe Rotterdamse ondernemers voortvarend aan de slag zijn met de energietransitie in onze stad. Echt een primeur voor Rotterdam”, zegt wethouder Zeegers (klimaat, bouwen en wonen).

Wereldhavendagen

Tijdens de Wereldhavendagen op vrijdag 2 en zaterdag 3 september zal het schip aan het grote publiek worden gepresenteerd. De MSTX 22 ligt die dagen afgemeerd aan de watertaxisteiger op de kop van de Leuvehaven. Belangstellenden kunnen een kijkje komen nemen.

Deel deze pagina