Ener Trans

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid
    • Innovatie
    • Smart Energy Systems

Ener Trans ontwikkelt, realiseert en exploiteert duurzame warmtesystemen voor de bebouwde omgeving. Dat kunnen individuele all electric-systemen voor bedrijven en appartementen zijn én collectieve systemen voor hele woonwijken. Om de verschillende warmte- en energiebronnen en opslagmogelijkheden optimaal op elkaar af te stemmen, zet het consortium een digitaal multi-commodity platform in. Hiermee kunnen energiestromen aangestuurd en verhandeld worden.

Ondernemers Werner Boom (rechts) en collega van Ener-Trans

“Rond het gebied Zestienhoven en Schiebroek ontwikkelen we een platform waarin vraag en aanbod van energie en warmte bij elkaar komen”, vertelt Werner Boom, commercial development director van Ener Trans. De lokaal opgewekte energie, onder andere uit zonnepanelen en datacenters, wordt deels gebruikt door het vliegveld. In plaats van de restenergie terug te leveren aan het net, kan het voor de productie van warmte, waterstof en elektriciteit worden ingezet en opgeslagen, en naar behoefte aan lokale bedrijven en woonwijken worden geleverd.

Ieder seizoen kent een andere vraag en aanbodprofiel. In de zomer is er veel opwek door de zon en weinig vraag naar warmte. In de winter is het juist andersom. Werner: “Door de verschillende profielen in het systeem met elkaar te matchen, kunnen warmte- en energiebronnen en opslagmogelijkheden optimaal op elkaar afgestemd worden.”

Een energiepositief vliegveld en een energieneutraal gebied eromheen, dát is het doel van dit project. Over een periode van 30 jaar levert dit een totale besparing op van 1.140.000 ton CO2. En op de langere termijn? Een voorspelbare energierekening, werkgelegenheid en een duurzamere omgeving. “In combinatie met andere innovaties, bijvoorbeeld elektrisch vliegen en verduurzaming van complexen, draagt ons project bij aan een betaalbare energietransitie.”

Deze inhoud is beschikbaar wanneer de cookies geaccepteerd zijn.

Werner Boom over EnerTrans

Meer informatie

Wil je meer weten over de innovatie van Ener Trans? Klik dan hier.

Deel deze pagina