Energiebesparingsplicht voor ondernemers

  • Inhoudstype:
    • Nieuws
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid
    • Regelen

De Energiebesparingsplicht is een regel die zegt dat bedrijven en organisaties moeten proberen om minder energie te gebruiken. Hiermee willen ze helpen om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen en onze energie efficiënter te gebruiken. Heb jij een energiebesparingsplicht? Dan moet je daar één keer in de 4 jaar over rapporteren. Dit doe je via de informatieplicht energiebesparing of via de onderzoeksplicht energiebesparing. Deze rapportages dien je uiterlijk 1 december 2023 in via Mijn RVO.

Illustratie ter ondersteuning artikel Energiebesparingsplicht van RVO

Energiebesparingsplicht? Rapporteer één keer in de 4 jaar

Als ondernemer met een energiebesparingsplicht is het belangrijk dat je periodiek rapporteert over jouw inspanningen op het gebied van energiebesparing. Volgens de geldende wetgeving moet je deze rapportages eens in de 4 jaar indienen. Hierbij heb je de keuze uit twee rapportagemethoden: de informatieplicht energiebesparing en de onderzoeksplicht energiebesparing. Het is belangrijk om te kiezen welke methode het beste bij jouw situatie past.

Rapportages indienen via Mijn RVO

Om ervoor te zorgen dat jouw rapportages tijdig en correct worden ingediend, raden we je aan gebruik te maken van Mijn RVO. Dit online platform biedt een gestroomlijnde manier om jouw gegevens in te dienen en te beheren. De deadline voor het indienen van jouw rapportages voor dit jaar is uiterlijk 1 december 2023.

Europese Richtlijn Energie-Efficiëntie (EED) en EED-auditplicht

Naast de nationale energiebesparingsverplichtingen kan het zijn dat jouw bedrijf ook onderworpen is aan de Europese Richtlijn Energie-Efficiëntie (EED). Deze richtlijn vereist mogelijk een specifieke rapportage, bekend als de EED-auditplicht. Bij RVO begrijpen zij de complexiteit van deze regelgeving en kunnen zij helpen bij het identificeren van jouw verplichtingen en het voorbereiden van de benodigde rapportages.

Meer informatie

Op de website van RVO vind je alle informatie en helpen zij jou om aan de slag te gaan. Denk aan stappenplannen, voorlichting en veelgestelde vragen.

Omgevingswet en energiebesparingsplicht

Vanaf 1 januari 2024 treedt naar verwachting de Omgevingswet in werking. Hierin wordt ook de energiebesparingsplicht opgenomen. Om te garanderen dat de aanpassing van de energiebesparingsplicht op 1 juli 2023 in werking treedt, worden de aanpassingen verwerkt in het huidige Activiteitenbesluit milieubeheer.

Zie ook een eerder bericht op ondernemen010.

Energiebesparingsplicht? Doe de check!

Wil je weten welke verplichtingen je hebt als het gaat om energiebesparing? Beantwoord dan de vragen in de Wetchecker energiebesparing en binnen 5 minuten weet je op hoofdlijnen wat jouw energiebesparingsverplichtingen zijn en hoe je daaraan kunt voldoen.

Gebruikt je op je locatie vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent) per jaar? Dan heb je waarschijnlijk een energiebesparingsplicht.

 

Deel deze pagina