>

100 miljoen voor duurzame ideeën van Rotterdamse bedrijven

1 december 2020

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

De gemeente Rotterdam stelt 100 miljoen euro beschikbaar voor duurzame, innovatieve projecten in Rotterdam. De 100 miljoen voor duurzame bedrijven komt uit het Energietransitiefonds, in het leven geroepen om de lokale energietransitie te versnellen én de economie een impuls te geven. 


De investering van 100 miljoen euro komt van de verkoop van energiebedrijf Eneco. Scale-ups en grote bedrijven kunnen hiermee bijvoorbeeld investeren in innovatieve recycling of grootschalige opslag van energie. Daarnaast stelt de gemeente ook 30 miljoen euro uit het fonds beschikbaar voor leningen aan onder andere midden- en kleinbedrijven. Het energietransitiefonds is een revolverend fonds, dat houdt in dat de opbrengsten uit investeringen terugvloeien in het fonds, zodat er weer nieuwe investeringen mee kunnen worden gedaan.

 

Een groene én economische impuls
Rotterdam wil met het fonds de uitstoot van CO2 verlagen, de luchtkwaliteit verbeteren en het gebruik van grondstoffen verminderen. Het Energietransitiefonds werkt volgens Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) ook als een hefboom: “We helpen de Rotterdamse haven en industrie op weg naar een nieuw en duurzaam verdienmodel. Van olie en kolen naar groene waterstof en grootschalige windparken op de Noordzee. De energietransitie is de nieuwe motor van de Rotterdamse economie.” 

InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij, zal in opdracht van de gemeente als fondsmanager optreden van het Energietransitiefonds. Rinke Zonneveld, directeur directeur InnovationQuarter: “Het terugdringen van CO2 en het omschakelen naar een circulaire economie kan heel goed samengaan met het stimuleren van nieuwe bedrijvigheid en het creëren van veel groene banen. Met het Energietransitiefonds gaat Rotterdam mee-investeren in de koplopers op het gebied van energietransitie en circulaire economie.”
 

Rotterdam. Sterker door
Het Energietransitiefonds maakt deel uit van het gemeentelijke investeringsprogramma ‘Rotterdam. Sterker door’, dat de stad uit de economische crisis moet helpen.
 

Meer informatie
Geïnteresseerde (Rotterdamse) bedrijven die willen bijdragen aan de Rotterdamse energietransitie kunnen een aanvraag indienen. Benieuwd naar de voorwaarden voor de financiering? Algemene informatie over het Energietransitiefonds is te vinden op duurzaam010.nl.