Esmeralde Marsman geeft haar visie op design en technologie in de Smart City

 • Inhoudstype:
  • Interview
 • Thema’s:
  • Digitaal
  • Innovatie
  • MKB010 Next
  • Transformatie en ontwikkeling

1. Waarom vind je Participatie & Design in de Smart City belangrijk?

De afgelopen twee jaar heb ik veel Rotterdammers gesproken over de Smart City. Ik wilde beter snappen hoe zij aankijken tegen de technologische ontwikkelingen in hun dagelijks leven. Eigenlijk heeft iedereen die ik hierover gesproken heb, op zijn of haar manier, er wel een mening over. Eén van de Rotterdammers wist dit heel mooi te verwoorden: “Je kunt er niet omheen… je zit er middenin en je moet.”

Dat ‘middenin’ gaat verder dan het gebruik van een app of een slimme meter in je huis. Het raakt ook onze zintuigen en emoties. Of zoals iemand anders mij vertelde:

“Het is een beetje een automatisme geworden die telefoon…. Het viel me wel op dat ik ‘m vaak in mijn hand had. Het is een beetje een ritueel, hè.”

Dat is nogal wat. We gebruiken niet alleen technologie, we leven ermee. Is het dan niet ook gewoon logisch om bij elk ontwerp in de Smart City te starten vanuit de mens?

Portret Esmeralde Marsman
Esmeralde Marsman, procesmanager innovatie dienstverlening bij de gemeente Rotterdam

2. Waar zie je de grote kansen voor de Smart City?

Ik denk dat we oprecht proberen de mogelijkheden van de technologie goed in te zetten om grote maatschappelijke vraagstukken, zoals bijvoorbeeld de energietransitie of een betere gezondheidszorg, te ondersteunen. Wat ik zelf onderzocht en ontdekt heb, is dat we – door veel samen te werken – ook nieuwe, waardevolle contactmomenten tussen mensen kunnen creëren. Hier hebben we designers voor nodig die samen mét de ander ontwerpen en die technologie vanuit deze gezamenlijke invalshoek inzetten.

3. Wat zijn de grote risico’s van de Smart City?

Alle technologie kan ingezet worden om mensen te schaden. De huidige technologie heeft, zoals eerder geschetst, veel impact op het dagelijks leven van de mens en op de relaties die wij onderling hebben. Helaas dus ook negatief. Hier moeten we ons heel bewust van zijn en heel alert op zijn.

4. Hoe zie je de toekomst van Participatie & Design in de Smart City?

Ik zou het heel mooi vinden als we hierdoor in staat zijn om elk mens de ruimte te geven om zijn of haar leven op persoonlijke wijze betekenisvol in te vullen in de slimme stad.

Lees meer over Living Lab Sensible Sensor

Deel deze pagina