>
Foto: Erno Wientjes

Extra inzet op levendige winkelstraten

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Extra inzet op levendige winkelstraten en voorkomen leegstand

Gemeente Rotterdam, winkeliers en pandeigenaren slaan handen ineen in Taskforce Retail Rotterdam

Minder winkelgebieden in de stad, die kleiner en krachtiger zijn. Dat is nodig om aantrekkelijke winkelstraten met divers aanbod te behouden. Dat betekent dat winkels buiten winkelgebieden verdwijnen en een andere bestemming krijgen. Om op deze veranderingen in te spelen, gaat de gemeente nog nauwer samenwerken met Rotterdamse winkeliers en pandeigenaren in de Taskforce Retail Rotterdam.

Aantrekkelijk

Het winkellandschap verandert structureel. Enerzijds door de veranderende economie, die steeds meer duurzaam, circulair en digitaal is. Anderzijds door de eisen van de consument. De landelijke trend is dat het aantal winkels de komende jaren zal krimpen met zo’n 30%. Om de winkelstraten aantrekkelijk te houden, komen er minder winkelgebieden die kleiner en compacter zijn. Daarnaast zullen winkels buiten winkelgebieden verdwijnen.

Taskforce Retail Rotterdam

Om dit alles in goede banen te leiden en ondernemers daarbij te horen én te ondersteunen wordt de Taskforce Retail Rotterdam opgericht. De Taskforce fungeert als kennisplatform, werkt aan de digitale infrastructuur en aan flexibele regelgeving. Het biedt ondernemers en pandeigenaren ruimte voor vernieuwende oplossingen. En stimuleert een mix aan functies. Daar is letterlijk en figuurlijk ruimte voor. Een voormalig winkelpand kan een woning worden, maar ook een plek voor een innovatief bedrijf of voor horeca.

Goede, betaalbare en duurzame werklocaties

De Taskforce Retail Rotterdam is een voortvloeisel uit het actieprogramma Detailhandel van het Uitvoeringsprogramma Werklocaties (UPW). Voor een aantrekkelijke, economische sterke stad is er evenwicht nodig tussen wonen, verblijven, recreëren en werken. Met het UPW stimuleert de gemeente dat er voldoende, kwalitatief goede, betaalbare en duurzame werklocaties in de stad blijven. Zo kan Rotterdam ook op economisch gebied blijven groeien. Het UPW is tot stand gekomen in samenwerking met ondernemers, winkeliers, pandeigenaren en andere partijen in de stad en bestaat uit drie actieprogramma’s: detailhandel, bedrijven en kantoren.