Zwangerschap en duurzaamheid: de geboorte van de meegroeiende bh
Toen Noor Figdor na haar bevalling haar zwangerschapskleding aan het inpakken was, verbaasde ze zich over de hoeveelheid bh’s die ze tijdens haar zwangerschap had aangeschaft. Ze vroeg zich af: ga ik al deze bh’s ooit nog dragen? Het antwoord laat zich raden – waarschijnlijk niet. Dit strookte totaal niet met hoe Noor normaal in haar leven omgaat met spullen. En zo is, vlak na haar eerste kindje, het idee voor Feelou geboren.
Duurzaam consumeren
“Ik probeer met mijn consumeren zo duurzaam mogelijk in het leven te staan”, vertelt Noor. “Ik koop vaak tweedehands en denk ook goed na over mijn inkopen. Dat ik uiteindelijk tijdens mijn zwangerschap 10 verschillende bh’s heb gekocht, deed dus best een beetje pijn. Het lastige is ook dat je bh’s niet zo makkelijk door kan geven. Als je ze uiteindelijk weggooit, komt er dus best veel afval bij kijken. Ik zit in een leeftijdscategorie waarin veel mensen zwanger worden, en toen ik navraag deed binnen mijn vriendengroep kwam ik erachter dat veel vrouwen dezelfde vragen hadden als ik. Welke bh’s moet ik kopen? Op welk moment? Waar moet ik verder precies op rekenen?”
Om een antwoord op deze vragen te kunnen geven, is Noor vervolgens gaan praten met een lactatiedeskundige – een medisch specialist met kennis over borstvoeding en de ontwikkeling van borsten tijdens een zwangerschap. “Toen ben ik gewoon gaan schetsen om te kijken of ik tot een oplossing kon komen. Zo kwam ik op het idee van een bh die tijdens de zwangerschap met je mee groeit en mee krimpt, totdat je weer in je oude maat of oude lingerie past. Vervolgens is er een vriendin met een achtergrond in kledingontwerp aangehaakt, en zijn we prototypes gaan maken en gaan testen.”
Het proces opvangen
“Wat er namelijk gebeurt tijdens je zwangerschap”, legt Noor uit, “is dat ten eerste je cups tot wel 2 of 3 maten kunnen groeien. Het is dus vrij logisch dat je niet meer in je oude bh’s past. Tegen het einde van de zwangerschap begint je omvang ook te groeien; doordat de baby groter wordt zet de ribbenkast uit. De omvang kan ook nog 7 tot 10 centimeter toenemen. Vervolgens, na je zwangerschap, speelt dat proces zich omgekeerd af. Natuurlijk verschillen de details een beetje per vrouw.”
Dat proces wordt door de bh’s van Feelou opgevangen. “Elke BH is natuurlijk verstelbaar, maar dat is vaak maar een paar centimeter. Onze bh’s hebben een speciaal sluitingssysteem (waar we nu een patent-aanvraag op hebben) die de gehele omvang van de groei en krimp kan meemaken. Daarnaast zijn de cups ook heel flexibel, waardoor het ook mogelijk is om borstvoeding te geven.”
Marktonderzoek
“Na onze eerste ontwerpen zijn we interviews gaan afnemen met meer dan 50 verschillende vrouwen en jonge moeders. Daarbij hebben we constant nieuwe prototypes meegenomen en feedback opgehaald, om het model vervolgens weer te verbeteren. Dat is namelijk onze missie: vrouwen meer comfort bieden met een dynamische bh, maar ook door ze te laten weten wat er precies allemaal gaat gebeuren tijdens hun zwangerschap. Zo hoeven ze geen hoofdpijn meer te hebben over welke bh ze wanneer moeten kopen. En het tweede deel van de missie is natuurlijk: minder afval de wereld in helpen.”
Rotterdam circulair
Onlangs heeft Noor met Feelou een subsidie ontvangen van Rotterdam Circulair. “Dat was echt een hele fijne subsidie om als startend ondernemer te ontvangen” vertelt Noor. “We konden net de kosten voor onze eerste productie dekken, die we konden gebruiken om onze kick-start te maken. Het mooie van deze subsidie vond ik ook dat er echt een circulair randje aan zit, en dat ik bij de aanvraag echt te maken had met mensen die goed begrijpen wat die circulaire economie inhoudt. Er werd heel goed met ons mee gedacht, dat is een groot compliment naar deze afdeling want dat is echt niet altijd zo.”
Inmiddels heeft Noor, samen met haar partner Anne Dijksta, met Feelou haar duurzame bh op de markt gezet en is deze te koop. Ondertussen blijft ze marktonderzoek verrichten, door steeds feedback op te blijven halen.
Boodschap van Noor
Tot slot heeft Noor een boodschap aan ondernemers die overwegen een vergelijkbaar product op de markt te zetten. “Ga gewoon beginnen, zet je lijntjes uit, praat met andere ondernemers en haak je aan bij dit soort netwerken. Je weet nooit waar het je brengt. Er zijn de afgelopen periode zoveel momenten geweest waarop ik had kunnen stoppen. Maar die kleine dingetjes, zoals een subsidie krijgen, een aantal mensen binnen de gemeente die zeggen “dit is een top idee, ik ga je linken aan iemand anders”, die zorgen ervoor dat je niet stopt. En ik denk dat er voor de transitie naar een circulaire economie zoveel handjes en hoofdjes nodig zijn, dat we niet alleen moeten focussen op recycling maar echt samen een grotere verandering in consumeren (consuminderen) teweeg moeten brengen.”
Innovatief ondernemen op Ondernemen010
Alles over innovatief ondernemen in Rotterdam, zoals andere verhalen van innovatieve ondernemers in Rotterdam, lees je terug op onze pagina over innovatief ondernemen.