F&L Powerrental

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid
    • Innovatie
    • Smart Energy Systems

F&L Powerrental heeft medio 2022 de SES-subsidie ontvangen. Daarmee wil het familiebedrijf bouwen aan een toekomst met schone aggregaten. De komende tijd zal het hydrozine aggregaat op Rotterdamse markten ‘proefdraaien’.

F&L Powerrental aggregaat
Duurzame energie met emissieloze aggregaten

Ooit gesitueerd in de oude Van Nellefabriek, zal F&L Powerrental altijd binding hebben met de stad. Inmiddels is het bedrijf onder de rook van Rotterdam te vinden, waar het duurzame oplossingen zoekt voor tijdelijke energievoorziening op bouwplaatsen, bij evenementen en werkzaamheden aan infrastructuur.

Mierenzuur omzetten naar elektriciteit

Het innovatieve aggregaat waarvoor het bedrijf de subsidie heeft ontvangen, werkt op hydrozine. “Dat is eigenlijk mierenzuur; een vloeibare waterstofdrager. Het zuur ontstaat door waterstof te binden aan CO2. De hydrozine wordt in het aggregaat omgezet naar elektriciteit”, legt adviseur Brian Vrijdag uit. “Het voordeel: 0 kg/CO2 uitstoot en een fluisterstille generator zonder stank, waarvan het restproduct – gedestilleerd water – ook nog eens wordt hergebruikt.”

De ontwikkeling en productie van de innovatieve generator vindt plaats bij DENS. “Wij zijn hun allereerste afnemer. We geloven echt in waterstof; het gaat een groot deel van het energieprobleem oplossen. Het aggregaat is bijvoorbeeld ideaal om op een bouwplaats te zetten.” Maar Vrijdag beseft dat de ontwikkeling nog in de kinderschoenen staat. “Het is een van de mogelijke oplossingen. Ondertussen gebruiken we in ons werk ook accu’s en aggregaten op HVO100; een duurzaam alternatief voor diesel.”

Rotterdamse markten van duurzame stroom voorzien

Met de subsidie hoopt het bedrijf een stap richting een totaaloplossing te zetten. “Wij zijn de stroomleverancier voor alle 13 markten in Rotterdam: van Afrikaandermarkt tot aan de Kaapse Markt. Het plan is om daar het hydrozine aggregaat neer te zetten en te testen”, vertelt Vrijdag. Tegelijkertijd zijn er nog meerdere duurzame generatoren in productie voor F&L Powerrental.

De ambitie is om de groene transitie door te zetten en uit te breiden. “Het zou mooi zijn als je het hydrozine aggregaat straks bijvoorbeeld in de haven als walstroom kan toepassen en daarmee zware schepen duurzamer kunt maken.”

Meer informatie

Wil je meer weten over de innovatie van F&L Powerrental? Klik dan hier.

Deel deze pagina