FLASC: Duurzame energieopslag op de bodem van de zee
Duurzame energieopslag op de bodem van de zee; dat is in een notendop de innovatie van FLASC. Daarmee ontstaat er een betere balans tussen offshore energieaanbod en onshore vraag. Sinds mei 2024 gebruikt FLASC de SES-subsidie om de juiste locatie voor hun pilotproject te vinden en de haalbaarheid ervan te onderzoeken.
‘Een ruimtelijke mismatch’, noemt Daniel Buhagiar het; de windenergie die op zee wordt opgewekt en de grote vraag naar energie ver landinwaarts. “Daar waar de energie wordt opgewekt – áls er genoeg wind is – ligt mijlenver van daar waar de consumptie het grootst is. En dat is in tijden van overbelasting van het energienet een probleem.”
Opslag op de zeebodem
Samen met zijn team werkt de CEO nu aan een oplossing, met een bijzondere innovatieve technologie. “FLASC is een opslagsysteem dat op de zeebodem wordt geplaatst en is aangesloten op windturbines. De opgewekte energie wordt bij overschot opgeslagen in een soort tank, door lucht samen te persen. We zetten daarmee de elektriciteit om in druk, die vervolgens op de juiste momenten aan het elektriciteitsnet kan worden geleverd”, legt Buhagiar uit. “Deze technologie helpt de balans tussen energieaanbod en -vraag te verbeteren. Het vermindert de afhankelijkheid van weersomstandigheden en voorkomt netcongestie. En we gebruiken het zeewater als natuurlijke temperatuur-stabilisator.”
Het systeem van FLASC biedt volgens de CEO verschillende voordelen. Buhagiar: “Met FLASC gebruiken we geen chemicaliën of brandgevaarlijke stoffen. Het wordt circulair gebouwd, grotendeels van staal. En het gaat lang mee; zo’n 20 tot 30 jaar. Verder kan onze technologie zo’n 4 tot wel 100 uur energie opslaan.”
Ideale plek voor testen en opschalen
Sinds mei praat FLASC met verschillende Rotterdamse partijen om uit te vinden waar ze het best hun pilotstudy kunnen uitvoeren. Hier gebruiken ze deels de SES-subsidie voor. “In Malta hebben we ons eerste prototype staan, maar we vonden het belangrijk om ook in Rotterdam een pilot op te zetten. Door de industriële capaciteit van de stad is Rotterdam de ideale plek voor het testen en opschalen van onze technologie”, stelt Buhagiar. De SES-subsidie dekt tot 50% van de kosten voor de locatiekeuze, ontwerpaanpassing en het vergunningstraject, wat de weg vrijmaakt voor verdere investeringen en tests.
Buhagiar is ervan overtuigd dat FLASC een cruciale rol zal spelen bij het voorkomen van netcongestie in de toekomst. “Als het aantal offshore windparken toeneemt, zal het efficiënt opslaan van duurzame energie extra belangrijk worden. Daarnaast investeren we, zodra we een geschikte locatie hebben gevonden, 2,5 miljoen euro in de opzet van een productievestiging in Rotterdam. Hierdoor dragen we bij aan de rol van Rotterdam als hub voor innovatie in hernieuwbare energie.”
FLASC – Renewable Energy Storage