Flower Turbines

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid
    • Innovatie
    • Smart Energy Systems

Flower Turbines gaat voor zes meter hoogte op de Maasvlakte

Flower Turbines heeft begin 2021 de subsidie toegekend gekregen en is er daarmee hard aan de slag gegaan. Lees hieronder wat ze tot nu toe hebben kunnen doen met de subsidie.

Flower Turbines

Waar staan we nu, september 2021?

Flower Turbines is één van de vijf bedrijven uit de eerste subsidieronde van Smart Energy. Met de SES-subsidie is een pilot gestart met hun hoogste model windturbine van zes meter hoog. Twee van die exemplaren komen op de Maasvlakte te staan. Het doel is om verder onderzoek te doen naar de opbrengsten, het ontwerp en de haalbaarheid van het inzetten op grote schaal.

Prototype

In het kantoor van Flower Turbines staat een prototype van de windturbine, met een indrukwekkende hoogte van ruim zes meter. Passanten blijven regelmatig staan om het exemplaar te bewonderen. Maar hoe gaat het eigenlijk met de pilot? 

Versneld proces

“Ons doel is om de windturbines tegen het eind van het jaar in de Amaliahaven van de Maasvlakte te plaatsen”, vertelt directeur Roy Osinga. “Het ziet ernaar uit dat we dat gaan halen.” De bladen van de turbines zijn productieklaar, de procedure rondom de installatie van de turbines is rond en de generatoren zijn besteld.

“Op dit moment leggen we de laatste hand aan het productiedesign van de voet. Dit betekent dat we binnenkort de metalen onderdelen kunnen bestellen”, legt Roy uit.

Testen op de Maasvlakte

Zodra de onderdelen binnen zijn, kan het assembleren beginnen. Op een grote vrachtwagen worden de turbines vervolgens naar de Amaliahaven vervoerd. “Eenmaal op de Maasvlakte kunnen we de turbines testen en verder ontwikkelen. Van onze andere formaten staan er al diverse units. Dankzij de subsidie van de gemeente hebben we de uitrol van onze grootste turbine enorm kunnen versnellen.”

Deze inhoud is beschikbaar wanneer de cookies geaccepteerd zijn.

Meer informatie

Wil je meer weten over de innovatie van Flower Turbines? Klik dan hier.

Deel deze pagina